Neizvjestan izbor izaslanika dva HDZ-a za Dom naroda Parlamenta BiH

vlast, BIH, CIK, Politika, BIH, Politika, budžet, Politika, CIK, parlament, Federacija BIH, stranka za bih, parlament, Politika, Vlada Federacije, rekonstrukcija, BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Božo Ljubić, Dom naroda, Federacija BIH, sud bih, Dom naroda, izbor poslanika, HDZ BiH, HDZ 1990, Fotelja, nacionalni interes, županije, Republika Srpska, Federacija BIH, Vijeće ministara, Borjana Krišto, Mladen Ivanković Lijanović, Slavo Kukić, parlament BiH, HDZ BiH, parlament, nerad, platformaši, zastupnički dom, rtv bih, Ante Krajina, platformaši, HSP BIH, Politika, nepotizam, platformaši, platformaši, smjene, Federacija BIH, BIH, parlament, predsjedništvo bih, Vijeće ministara, savjetnici, FTV, sda, BIH, zakoni, Dom naroda, parlament, FBIH, inspekcija, platformaši, platforma, nacionalne manjine, manipulacije, Bošnjaci, ostali, Dom naroda, radnici, parlament, parlament BiH, porez, porezni dug, Porez na prihod , parlament BiH, parlament
Međutim, neizvjesno je da li će izaslanici dva HDZ-a sudjelovati u radu sjednice Doma naroda FBiH. Ove dvije stranke, koje ne priznaju konstituiranje Doma naroda Parlamenta FBiH i izbor izvršne vlasti FBiH, trebaju dati tri od pet hrvatskih izaslanika za Dom naroda BiH, pišu Nezavisne novine.

Parlament FBiH treba izabrati i pet izaslanika iz reda bošnjačkog naroda za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji ima ukupno 15 izaslanika. Pet izaslanika je već izabrano iz RS.

Glasnogovornik HDZ 1990 Veso Vegar je istakao da će se njihovi izaslanici pojaviti na zakazanoj sjednici, ali će inzistirati da dnevni red bude dopunjen točkom koja se odnosi na konstituiranje ovog doma.

"Ne smatramo da još postoji Dom naroda Parlamenta FBiH i želimo ga što prije oformiti. Zakazanu sjednicu nećemo bojkotirati, ali ni priznati legitimnost tog doma. Nećemo sudjelovati u sjednici u kojoj nećemo moći sudjelovati u kreiranju dnevnog reda. Nemamo ništa protiv izbora izaslanika za Parlamentarnu skupštinu BiH, ali ćemo inzistirati da se prethodno formira nacionalni klub i Dom naroda", rekao je Vegar.

Potpredsjednik HDZ BiH Marinko Čavara je sličnog mišljenja, a na pitanje hoće li izaslanici ove stranke doći na sjednicu rekao je da će vidjeti, te dodao da ne može sjednicu sazivati Kolegij koji ne postoji.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH održana je 17. ožujka, nakon čega je izabrana izvršna federalna vlast, u koju su, bez dva HDZ-a, ušle stranke potpisnice platforme SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je potom poništilo izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH i utvrdilo da Dom naroda nije mogao održati konstituirajuću sjednicu, a zatim je ove odluke privremeno suspendirao OHR.

Izmir Hadžiavdić, tajnik Doma naroda Parlamenta FBiH, kaže da iz HDZ-ova još nije dobio zahtjev za održavanje konstituirajuće sjednice, te da je ona već održana 17. ožujka. Ističe da je za održavanje konstituirajuće sjednice potrebno da takav dnevni red izglasa većina od 30 izaslanika. Prema rezultatima posrednih izbora, dva HDZ-a imaju 11 izaslanika u ovom domu i čine većinu u Klubu hrvatskog naroda.

Izaslanici za državni dom naroda biraju se tajnim glasanjem. Kada je riječ o bošnjačkim izaslanicima, tri idu iz SDA, a dva iz SDP-a. Tri hrvatska izaslanika su iz HDZ-ova, dok dva daju "platformaši".

Vegar tvrdi da još nema imena kandidata za državni dom naroda, dok je i potpredsjednica SDP-a Mira Ljubijankić rekla da ni ona još ne zna nijedno ime. Amir Zukić, glavni tajnik SDA, kazao je da su kandidati o kojima se govorilo u javnosti samo potencijalni, a riječ je o Sulejmanu Tihiću, Hazimu Rančiću, Halidu Genjcu, Almi Čolo i Nermini Kapetanović.

Osim izbora izaslanika, na sjednici 26. svibnja planirano je polaganje zakletve izaslanika koji je još nisu položili.