Neću nikome dozvoliti da ionako ustavno lošu poziciju Hrvata dovede da bude još lošija

Dragan Čović

... teme i događaje. Britanski lordovi su u izvještaju o BiH kazali da "Dragan Čović koketira s trećim entitetom u BiH". Jeste li za treći entitet u BiH? "Pa.. ne znam.

Pomalo je besmisleno reći da netko koketira s nekim entitetom. Tražimo najbolje rješenje za BiH. Jedno od rješenja je da bi se osigurala jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u BiH je organizirati drugačije BiH jer ovako sigurno ne funkcionira osobito u području Federacije BiH. Na tom planu radimo već desetak godina, da podsjetim na Prudski proces i dogovore i sve što se radilo. Tragamo za rješenjima.

Hoće li biti tri, četiri ili pet tih entiteta kojima možemo osigurati apsolutnu jednakopravnost tri naroda, jednostavno da konstitutivni narod bude adekvatno legitimno zastupljen, a s druge strane da imamo funkcionalnu i moderno organiziranu BiH je drugo pitanje", odgovorio je Dragan Čović.

Na pitanje je li vršio pritisak na predsjednika SDA, kako je on to jučer kazao, lider HDZ-a BiH kaže:

"Ne, niti ja to mogu, niti mi je to praksa rada. Kako bih ja mogao pritiskati gospodina Izetbegovića ili gospodina Ivanića ili bilo kogya drugog. Ja sam se samo zalagao da Ustav poštujemo, da poštujemo ono što smo se dogovorili u početku, da tri naroda mogu normalno funkcionirati , da možemo riješavati pitanja reformske agende našeg eurospkog puta i to ću i dalje raditi. Neću nikome apsolutno dozvoliti da ionako ustavno lošu poziciju Hrvata dovede da bude još lošija i slabija.

Izetbegović ima jedan zadatak, a ponekad mi se čini da ja imam potpuno drugačiji zadatak od onoga što on radi, da su nam taktike da se ostvare naše političke strategije potpuno različite. Naravno da tu dolazi do problema, ali to neće umanjiti moj afinitet prema odnosu prema BiH kao domovini. Ona može preživjeti i preživjet će kao moderno organizirana država u kojoj će Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti ustavno jednakopravni", kazao je Čović. Komentirao je i odnos Bošnjaka i Hrvata, te na pitanje mogu li oni biti bolji kazao:

"Nema nijednog razloga da oni budu bolji nego što su danas, ali nemojte odnos Bošnjak i Hrvata tretirati kroz odnos dvije osobe, mene i Izetbegovića ili dvije stranke. Kada je riječ o usvajanju proračuna, Čović kaže da ne vrši pritiske kada je riječ o njegovom usvajanju, te da se ponovno radi o spekulacijama, te da je HDZ upravo preko svojih resornih ministara predložio proračun, te da mu nije jasno kako onda netko može reći da HDZ koči njihovo usvajanje. Izrazio je nadu i očekivanje da će oni i na razini države ali i Federaicje BiH biti uskoro usvojeni".

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, Dragan Čović kaže da očekuje da bude postignut kompromis među onima koji čine parlamentarnu većinu.

"Kompromis mora biti postignut, jer drugačije neće moći biti održani izbori odnosno rezultati neće moći biti implementirani. Svima je nama jasno da bez izmjena Izbornog zakona to se neće dogoditi. Mislim da nijedan od prijedloga koji se nalazi u parlamentarnoj proceduri neće dobiti većinu , što znači mi ćemo morati sjesti ponovno zajedno, pa i uz pomoć međunarodne zajednice, koja je pokazala interes, postići dogovor. No, ono što je najvažnije, to je da se odluke Ustavmog suda moraju implementirati, a to je pitanje konstitiutivnosti i legitimne zastupljenosti."

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je posjetila Tursku gdje je navodno išla lobirati da turski predsjednik Erdogan utječe na Bakira Izetbegovića u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Jeste li se čuli s predsjednicom Hrvatske? "Osobno s kim se čujem naravno da ću to držati za sebe jer su to privatni razgovori. Imam redovitu komunikaciju s predsjednicom Grabar-Kitarović, predsjednikom Sabora Jandrokovićem, predsjednikom Vlade Plenkovićem. Mislim da je ta komunikacija na razini dana, potrebe i trenutka", odgovorio je Čović. Lider HDZ-a smatra da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na taj način nije razgovarala s predsjednikom Turske.

"Pokušavamo godinu i pol dana napraviti trilateralni susret na najvišoj razini Hrvatske, Turske i BiH. Da je na toj razini razogvarala, o tome kako unaprijediti stvari, to sam siguran, kao i da ona štiti i zagovara jednakopravnost institucionalnu u BiH, kao i Plenković i svi drugi iz Hrvatske", izjavio je Čović.

"Meni je jasno da ćemo se mi u BiH oko toga morati dogovoriti. Ne vjerujem da netko iz Ankare može utjecati na glasove Bošnjaka, kao što netko iz Zagreba ne može utjecati na glasove Hrvata, kao što ni netko iz Beograda ne može utjecati na glasove Srba", smatra Čović.