Nebojša Radmanović: SNSD će razgovarati sa SDP-om o formiranju vlasti

Nebojša Radmanović, izbori 2010, SNSD, Nebojša Radmanović političar, SNSD, Nebojša Radmanović, Nebojša Radmanović, BIH, Nebojša Radmanović, BIH, Nebojša Radmanović, BIH, SDP BIH, Vijeće ministara, Nebojša Radmanović, Milorad Dodik, praznik, Nebojša Radmanović, Srpski član Predsjedništva BiH, Rusija, Peddy Ashdown, EU i BiH
Na nivou BiH biće formirana matematička koalicija, pa je realno da razgovore o organizaciji vlasti u zajedničkim organima vode SNSD i SDP BiH. Stav SNSD-a jeste da su SDP i Lagumdžija neprihvatljivi, ali je realnost takva da mi moramo da razgovaramo da ne bismo izigrali volju birača", rekao je Radmanović.

On je naveo da izbjegavanje razgovora sa onima koji su dobili najveću podršku nije samo izigravanje volje birača, već i stvaranje nestabilnosti.

"Ako se na budućim pregovorima iz Federacije BiH /FBiH/ pojave Stranka demokratske akcije /SDA/ i SDP BiH, koji nesporno imaju 80 posto bošnjačkih glasova, mi ćemo morati da prihvatimo razgovor sa njima. Oni koji su dobili najveći broj glasova treba da razgovaraju o formiranju vlasti", rekao je Radmanović za "Pres RS".

Radmanović je dodao da je za sada realno da pet ili šest stranaka formira Vijeće ministra BiH, da SNSD bude nosilac razgovora u ime RS, a da bi u ime FBiH to trebalo da budu SDA, SDP BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH.

On je ponovio da je neprihvatljivo da Lagumdžija bude na vrhu Vijeća ministara BiH.

"Na tom mjestu treba da bude neko iz HDZ-a BiH. Ako Lagumdžija hoće da bude ministar, mi to ne možemo da mu osporimo. Mi samo nećemo da dozvolimo da se petljaju u naš kadar. Za sada je sigurno da je neprihvatljiv na poziciji predsjedavajućeg, a da li će biti na nekoj drugoj poziciji, to ćemo vidjeti", rekao je Radmanović.

Radmanović, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da će tražiti da ova institucija fukcionira u skladu sa Ustavom i ocijenio da će sa novim kolegom u Predsjedništvu Bakirom Izetbegovićem sarađivati lako ukoliko on bude prihvatao taj princip.

"Teško je procijeniti kako će se on ponašati, ali jasno je da će svaki pokušaj preglasavanja ponovo dovesti do mog veta", rekao je Radmanović.

srna