Nakon federalnog, cilj je preuzeti hrvatski Klub i u Domu naroda BiH

HSPF, Europski parlament u Briselu, izbori, izborni zakon, izbori, izbori, izbori u BiH, Opći izbori 2014., izbori, CIK, lokalni izbori u Hrvatskoj, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić, Ivan Sinčić, izbori u RH, izbori, lokalni izbori u Hrvatskoj, izbori u RH, novi zeland, glasovanje, pravo glasa
Izborni inženjering u koji se na predstojećim izborima planiraju upustiti neke stranke iz Sarajeva kako bi "ovladale" Klubom Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH mogao bi imati ozbiljne posljedice i na formiranje državnog Doma naroda.

Izbor izaslanika i plan

"Večernjak" je već pisao o tome kako su središnjice nekih sarajevskih stranaka prema svojim županijskim odborima uputile jasne naputke da pri formiranju kandidacijskih listi posebnu pozornost posvete "dovoljnom broju kandidata Hrvata". Iza ovakvih naputaka krije se jasan plan izborne manipulacije s Domom naroda Parlamenta FBiH. Naime, poznato je da se izbor izaslanika u Dom naroda vrši iz županijskih parlamenata, i to po više nego spornoj formuli koja uopće ne odražava sadašnji teritorijalni raspored pripadnika konstitutivnih naroda i "ostalih". Tako se, primjerice, iz Posavske županije u kojoj, prema neslužbenim rezultatima zadnjeg popisa, živi više od 38 tisuća Hrvata bira jedan hrvatski izaslanik, baš kao i iz Bosansko-podrinjske županije u kojoj svi Hrvati mogu stati u jedan autobus.

Usprkos takvim nelogičnostima, formula kreirana svojedobno u Misiji OESS-a u BiH primjenjivat će se prilikom formiranja Doma naroda i nakon listopadskih izbora i mnoge "građanske" stranke iz Sarajeva u tome vide svoju priliku. Osim za četiri mjesta iz spomenutih županija, žestoka borba vodit će se i za dva hrvatska izaslanika iz Zeničko-dobojske te tri iz Srednjobosanske županije. Aktualni hrvatski izaslanik u Domu naroda iz ZDŽ-a Ivo Tadić (HDZ BiH) potvrđuje naše spoznaje o planiranom izbornom inženjeringu.

Upozorenja i bojazni

- Neke većinski bošnjačke stranke žele ovladati Klubom Hrvata u federalnom Domu naroda, a to je put da se isto uradi i u državnom Domu naroda, jer izaslanike u državni Dom biraju oni iz federalnog. To je velika opasnost, a mi u ZDŽ-u smo se na prošlim izborima uvjerili da su se kandidati Bošnjaci odricali osvojenih mandata kako bi njihove stranačke kolege Hrvati ušli u županijski Parlament i tako dobili veću priliku da izaberu svoje Hrvate i u Dom naroda - upozorava Tadić.

Slična upozorenja iznosi i Marijan Živković, zastupnik HDZ BiH iz Posavske županije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. On vjeruje kako će na ovim izborima biti još teže spriječiti izborni inženjering nego što je to bio slučaj prije četiri godine.

- Inzko je dopustio da pet bude trećina od 17, a sada će se neke stranke vjerojatno potruditi da u budućem sazivu Doma naroda osiguraju šest ili sutra devet izaslanika Hrvata i da onda mogu donositi i ustavne promjene na štetu najmalobrojnijeg naroda - ističe Živković.

Večernji list