Nakon 18 godina: Handžić otkrio gdje su tijela Hrvata ubijenih u Bugojnu

federacija, Doboj, kamenovanje, Bugojno, Bugojno, teroristički napad, zarobljenici, ratni zločin, Bugojno, Bugojno, Hrvati, Bakir Izetbegović, ratni zločin, Bugojno, Bugojno, ratni zločin, nestali hrvati, Bugojno, ratni zločin, Bugojno, teror, pismo, Bugojno, Zločini Armije BiH, skandal, Bugojno, Hrvati, ratni zločin, Bugojno

... zbog toga što je optuženi u svojoj izjavi naveo mjesta gdje se nalaze tijela ubijenih Bugojanaca.

"Sve informacije koje nam je dao Handžić provjerili smo na terenu i one su u potpunosti točne. Sad znamo gdje su ubijeni Mikica Miloš zvani Kardelj, Perica Kovačević i Jadranko Gvozden. Znamo i na kojem su mjestu ukopani", kazala je tužiteljica Slavica Terzić. Handžić je bivši pomoćnik zapovjednika za sigurnost 307. brigade Armije RBiH, pišu Nezavisne novine.

Ona tvrdi kako će im iskaz koji je dao Handžić poslužiti dobro u istrazi koju Tužiteljstvo vodi u vezi i sa drugim akterim ovog zločina.

"Svi oštećeni u ovom slučaju izjasnili su se da se slažu sa sporazumom koji je sklopljen između Tužiteljstva BiH i Handžića. Stupili smo u kontakt s predstavnicima Instituta za nestale u BiH. Ovaj sporazum podržala je i Udruga stradalnika Domovinskog rata u Bugojnu, te su nas obavijestili da će ove godine prvi put Bošnjaci i Hrvati zajedno obilježiti dan stradanja u Vrbanji", kazala je ona.

Davorin Jukić, predsjedajući Sudskog vijeća BiH, zatražio je od Tužiteljstva BiH da do srijede, za kad je zakazana nova rasprava, ponovo stupi u kontakt s oštećenima, odnosno obiteljima nestalih i ubijenih, i da ponovo uzme izjavu od optuženog Handžića.

Inače, Terzićeva je zatražila da se o detaljima iz dopunskog dokumenta, koji je u utorak dostavljen Sudu BiH, raspravlja bez javnosti, tako da su novinari udaljeni iz sudnice. Jukić je onda od Terzićeve zatražio da u javnost iznese neke detalje, nakon čega je ona rekla da je iskaz koji je Handžić dao Tužiteljstvu BiH vrijedan, te da će biti od velike pomoći za prikupljanje informacija o događanima 1993. godine u ratnom Bugojnu.

Handžić je bio zajedno s Nisvetom Gasalom, Musajbom Kukavicom i Senadom Dautovićem optužen za zločine počinjene tijekom 1993. i 1994. godine nad hrvatskim civilima i pripadnicima HVO-a, koji su bili zatočeni u različitim objektima na području Bugojna. Handžić je priznao da je izdavao naredbe za odvođenje zarobljenih pripadnika HVO-a na prinudni rad, iako je znao da im je na prinudnom radu život ugrožen. Ove naredbe, prema optužnici, Handžić je izdavao po ovlaštenju Ratnog predsjedništva općine Bugojno, zapovjednika 307. brigade ARBiH i Operativne grupe "Zapad" ARBiH. U vrijeme sukoba između HVO-a i ARBiH na području Bugojna predsjednik Ratnog predsjedništva bio je Dževad Mlaćo, koji je poslije rata obavljao dužnost načelnika općine Bugojno. Zapovjednik 307. brigade bio je Tahir Granić, dok je zapovjednik Operativne grupe "Zapad" bio Selmo Cikotić, sadašnji ministar obrane BiH.

dnevnik.ba