Najviše Hrvata na crnoj listi OHR-a

OHR

Pero Raguž kao prvi bosanskohercegovački dužnosnik smijenjen je s mjesta načelnika općine Stolac prije 4525 dana i otada mu nije uklonjena zabrana rada. A smijenio ga je Carlos Westendorp 4. ožujka 1998. godine zbog nazovi optužbi da krši Daytonski sporazum, a ustvari grubih spekulacija, špijunskih spletki i površnih ocjena.

Piše: Zoran Krešić / Vecernji list

Nisu Srbi nego Hrvati

Nakon Raguža, kao prvih četvero koje su uklonili strani upravitelji bili su Hrvati Drago Tokmakčija s pozicije dopremijera Hercegbosanske županije, Mirko Benković s mjesta načelnika Orašja, te Mijo Tokić kojemu je zabranjeno obavljanje bilo kakvih dužnosti. Kao objašnjenje za Tokića navedeno je da je "uklonjen odlukom žalbenog podpovjerenstva za izbore jer je osobno opstruirao provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma". Zbog ove krajnje apstraktne i uopćene ocjene u posljednjih 13 godina smijenjeno je 175 dužnosnika. O

vu eru korištenja bonnskih ovlasti započeo je Španjolac Carlos Westendorp koji je uklonio 11 dužnosnika, Austrijanac Wolfgang Petritsch smijenio je 72 dužnosnika, Britanac Paddy Ashdown 90, Slovak Miroslav Lajčak dvojicu, a Nijemac Christian Schwarz-Schilling i još jedan Austrijanac Valentin Inzko niti jednoga. Brojni su dužnosnici rehabilitirani, no brojne su očito zaboravili birokrati iz Ureda visokog predstavnika, a zabrana političkog djelovanja i sudjelovanja u vlasti i danas vrijedi za trećinu. No, odluka o smjenama bilo je i više od ovog broja, budući da su neki dužnosnici, poput, primjerice, Dževada Mlaće i Edhema Bičakčića, smjenjivani i po dva puta s različitih pozicija. Prema podacima sa službene stranice Ureda visokog predstavnika, trenutačno se 50 osoba nalazi pod različitim sankcijama. Od toga najveći je broj Hrvata upravo ostao pod raznim vrstama suspenzija nakon što je ove godine visoki predstavnik Valentin Inzko, a prije njega Miroslav Lajčak, rehabilitiralo srpske dužnosnike koji su bili navodno povezani sa skrivanjem i mrežom potpore haaškim optuženicima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Hrvatska samouprava

Inače, najviše je bilo suspendiranih Srba, više od 120, ukupno je suspendirano 43 Hrvata te desetak Bošnjaka. Valja reći da je najveći broj Hrvata "stradao" upravo u vrijeme mandata Wolfganga Petritscha i Paddyja Ashdowna, i to u vrijeme Hrvatske samouprave u BiH.