Na stolu tri platforme: bošnjačka, srpska i hrvatska

SNSD, HSP BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, CIA, BIH, nepotizam, SDP BIH, država za čovjeka
Kozmetičke promjene

U bošnjačkoj platformi naglasak se stavlja na kozmetičke ustavne promjene. Njezin sadržaj je ublažena verzija travanjskoga paketa. Zlatko Lagumždija, Sulejman Tihić, Zvonko Jurišići Mladen Ivanković Lijanović u potpisanom dokumentu razradili su kako ojačati institucije Federacije Bosne i Hercegovine. Milorad Dodik i Mladen Bosić u srpskoj platformi su ponovili kako je srpskom bloku prioritet jačanje Republike Srpske u njezinim daytonskim granicama. Dok Dragan Čović i Božo ljubić u hrvatskoj platformi zahtijevaju donošenje novoga ustava te osnivanju hrvatske federalne jedinice.

Negiranje volje

Posve očekivano svaka od tri nacionalne platforme većinom je naišla je na negodovanja onih drugih. Tako su srpski i hrvatski blok naglasili kako im je bošnjačka SDP-ova platforma posve neprihvatljiva zbog načina donošenja ali i zbog sadržaja. Posebice im smeta što Lagumdžija bošnjačku platformu nastoji predstaviti kao okosnicu buduće vlasti na razini Federacije, a koja bi u potpunosti ignorirala 90 postotnu volju hrvatskoga biračkoga tijela iskazanu na izborima.

Hrvatsko-srpska suglasnost

Bošnjački blok u potpunosti je odbacio hrvatsku platformu. Njezin sadržaj su okarakterizirali neprihvatljivim zbog spominjanja hrvatske federalne jedinice. Znatno blaže Lagumdžija, Tihić, Lijanović i Jurišić su komentirali platformu srpskoga bloka. Lagumdžija je svjestan da se do određene granice može poigravati s voljom hrvatskoga biračkoga tijela, no da to ni na kakav način ne može činiti sa voljom srpskoga biračkoga tijela u BiH. Suglasnost je izražena donekle jedino u odnosu srpskoga bloka prema hrvatskoj platformi te hrvatskoga bloka prema srpskoj platformi.

Konstituiranje vlasti

Tri ponuđene platforme imaju malo dodirnih točaka. Zbog toga će, bez obzira na pokušaje Sarajeva da u potpunosti izigra većinsku volju Hrvata u BiH, biti iznimno teško konstituirati vlast na državnoj i federalnoj razini. Kada je riječ o HSP-u i NS-u Radom za boljitak koji su se priklonili bošnjačkoj platformi njihov ulazak u vlast ne bi trebao biti veći problem. No te dvije stranke će se najvjerojatnije, ukoliko dođe do konstituiranja vlasti, morati zadovoljiti sudjelovanjem u tzv. bošnjačkoj kvoti, to jeste na pozicijama koje će pripasti bošnjačkim strankama.

(V. Marić/ Dnevnik.ba)