Na skorašnjoj vojnoj paradi 16. listopada i četnička obilježja

tomislav nikolić, četnička obilježja, vojna parada, Ministar obrane Srbije, agresori, revizija branitelja, hrvatski branitelji
Savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Oliver Antić ocijenio je u petak u beogradskom tisku da bi na skorašnjoj vojnoj paradi 16. listopada u čast 70. obljetnice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije u svečanom mimohodu trebalo biti mjesta i za četnička obilježja.

U povodu ranije izjave ministra obrane Bratislava Gašića, da na paradi u središtu Beograda, kojoj će nazočiti i ruski predsjednik Vladimir Putin, neće biti mjesta za četnička obilježja, Antić je istaknuo da je »vojna parada prikladan način da se oda počast svim žrtvama antifašističke borbe, bez obzira na njihovu ideološku pripadnost«.
Antić, koji je i profesor Pravnog fakulteta i pravni opunomoćenik skupine predlagača za rehabilitaciju Draže Mihailovića, ocijenio je u izjavi za list »Danas« da je »teorija relativiteta primjenjiva i na povijest« i da »trenutno, ideologija i politika ne ostavljaju mnogo prostora za istinu«.

Prema njegovim riječima, na vojnoj paradi neće biti mjesta za četnička obilježja, jer proces rehabilitiranja Draže Mihailovića još nije okončan. Antić očekuje da bi taj proces trebao biti priveden kraju iduća dva mjeseca pa ocjenjuje da će »i njihova (četnička) obilježja biti zastupljena u nekim budućim paradama«.

«Pravda zahtijeva da i četnička obilježja budu na paradi, jer su i oni sudjelovali u pobjedi nad fašizmom«, tvrdi Antić pozivajući se na izvješće nekadašnjeg šefa američke obavještajne službe da su »gerilci Draže Mihailovića onemogućili opskrbu Rommelovih trupa, koji zbog toga nije osvojio Aleksandriju, što je imalo ogroman utjecaj na daljnji tijek Drugog svjetskog rata«.
Savjetnik srbijanskog predsjednika svoje tumačenje povijesti ipak završava ocjenom kako »parada nije vrijeme da se te zamjerke iznose, jer ona prije svega predstavlja spomen svim žrtvama« te dodaje kako »nema ničeg kontradiktornog u tome da svi budu zastupljeni« te da »vojna parada treba predstavljati velik događaj svih saveznika.

Ministar obrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je ranije ovog tjedna, u povodu nagađanja tko će sve sudjelovati u mimohodu da će parada biti »određena simbolima koji su karakteristični za borbu protiv fašizma, dakle komunističkim i socijalističkim«, bez obzira na službeno započeti proces rehabilitacije četničkog pokreta i izjednačavanja partizana i četnika.
U Beogradu će 16. listopada, u čast 70. obljetnice kad je 20. listopada 1944. Beograd oslobođen od njemačke okupacije, biti priređena vojna parada, a nazočit će joj i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji dolazi u radni posjet Srbiji.

Hina