Na pomolu “Valter-wolf” koalicija

SDP BIH, HSP BIH, HDZ 1990, HDZ BiH, Lijanovići, vlast
Posljednji u nizu razgovora koje je vodstvo SDP-a u subotu navečer obavilo s predstavnicima HSP-a BiH potvrdilo je dugo spominjanu tezu kako socijaldemokrati užurbano prave blok političkih stranaka, kojim će se pokušati suprotstaviti HDZ-u BiH i SNSD-u prilikom konačnog rješenje postizborne križaljke. Tema je bio napretek, no simptomatično je kako su obje stranke postignule dogovor o nekim ključnim pitanjima poput ustavnih promjena, povratka i borbe protiv korupcije, pri čemu visok stupanj suglasnosti odaje kako su lijevi i desni u ovom slučaju na samo korak do postizborne koalicije.
Predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić tako je na sastanku sa Zlatkom Lagumdžijom forsirao nužnost promjene unutarnjeg uređenja države zbog neravnopravnosti hrvatskog naroda prema druga dva konstitutivna naroda, kao i zbog prevelike i preskupe administracije, kažu u HSP-u BiH.
Dodaje se da je Lagumdžija tom prilikom potvrdio kako se kroz novo ustavno uređenje mora postići institucionalna jednakopravnost naroda i građana na cijelom teritoriju. Također, pitanje povratka u RS stavljeno je kao jedno od prioritetnih, a zanimljivo da je Jurišić tom prilikom odao kako u SDP-u vidi partnera i u ostvarivanju tog cilja.

Visok stupanj usuglašenosti

Istodobno, Lagumdžija je tom prilikom neizravno potvrdio kako u HSP-u vidi koalicijskog partnera, kazavši kako su građani BiH zaslužili jednu novu politiku koja će biti njima u službi, te kako HSP pripada grupaciji stranaka s kojima su spremni ući u obračun s korupcijom i kriminalom.
Kako tvrde iz HSP-a, sugovornici su se složili da treba žurno uspostaviti učinkovitu vlast na svim razinama, te su dogovorili konstruktivan odnos kada je u pitanju formiranje zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH.
Iako se u priopćenju poslanom medijima ne govori o konkretnim aktivnostima na stvaranju postizbornog saveza, predsjednik Glavnog odbora SDP-a Svetozar Pudarić za naš je list potvrdio kako su nedavni razgovori s Narodnom strankom Radom za boljitak, HDZ-om 1990., ali i HSP-om BiH posljedica usuglašenosti oko određenih programskih načela, kakve s druge strane nema s HDZ-om BiH ili SNSD-om.
- Ako je uvjet za formiranje vlasti program koji smo ponudili, onda je očito da ono što Dragan Čović nudi od izbora do danas kao osnovu za formiranje vlasti ne korespondira s onim našim, pojasnio je Pudarić, upozorivši kako su te dvije stvari nekompatibilne.

HDZ BiH mnogo dalji

S druge strane, iz izjava čelnika Narodne stranke Radom za boljitak, HSP-a BiH, "devedesetke", SDA i još par drugih stranaka, smatra Pudarić, vidljiv je okret prema pitanjima koje je SDP postavio kao primarna i oko kojih se u idućem razdoblju mnogo može uraditi, počevši od promjene stanje u državi pa do euroatlantskih integracija.
- Dok god HDZ BiH zastupa ovakve stavove, za nas je mnogo dalji od svih ostalih stranaka, naglasio je Pudarić, podsjetivši kako je to izbor HDZ-a BiH, te naglasivši kako je mnogo više vremena potrebno za izgradnju "porušenih mostova" od onog koje je potrebno za formiranje vlasti.
Iz ove izjave očito je kako SDP, kao stranka bez koje se praktički vlast ne može formirati, ipak više naginje planu o kojem smo više puta pisali, a tiče se formiranja vlasti zajedno s hrvatskim strankama koje imaju manji izborni legitimitet od HDZ-a BiH.
Ipak, ključno je pitanje s kim će SDP koalirati sa srpske strane, a Pudarić tu posebno naglasak stavlja na prilično slične stavove SNSD-a i HDZ-a BiH koji su ponovno neprihvatljivi za SDP.
- Mi smo kazali, nas ne zanima matematička, nego programska koalicija. Nećemo pod svaku cijenu ići u vlast, a SNSD upravo to želi pod svaku cijenu, tvrdi Pudarić. Svakako će u idućem razdoblju biti zanimljivo vidjeti kako će se nastaviti grupiranje političkih stranaka, odnosno koji će od dva scenarija formiranja vlasti ipak prevagnuti. Naravno, ključno pitanje u svemu je ostaju li SNSD i HDZ BiH bez fotelja u izvršnoj vlasti?

Podjela fotelja

Dopredsjednik HSP-a BiH Živko Budimir tvrdi kako se na sastanku ipak nije govorilo o raspodjeli fotelja prilikom formiranja izvršne vlasti. Međutim, pogleda li se situacija u kojoj SDP prvo sjeda s čelnicima Narodne stranke Radom za boljitak, nakon toga s "devedesetkom" te naposljetku s HSP-om BiH, dolazi se do zaključka kako pitanje postizborne podjele pozicija itekako počinje biti jedan od prioriteta, ukoliko se želi formirati koalicija na federalnoj, a onda i na državnoj razini.

"Valter-wolf" koalicija

Dnevni list je već u više navrata pisao o mogućnosti "Valter-wolf" koalicije, odnosno koalicije SDP-a (izborni slogan "Vratit će se Valter") i HSP-a (čiji je zaštitni znak vuk, odnosno wolf). Ove dvije stranke bi zajedno s HDZ-om 1990. i SDA, te uz podršku Narodne stranke Radom za boljitak, mogle napraviti vlast u Federaciji.

Piše: Dario Pušić / dnevni-list.ba