Na pomolu sveobuhvatni sporazum Čovića, Tihića i Lagumdžije

HDZ 1990, HDZ BiH, SDP BIH, SNSD, Dragan Čović, HDZ BiH, HDZ 1990, Božo Ljubić, HDZ BiH, platforma, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Vijeće ministara, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, HDZ BiH, SDP, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Vijeće ministara BiH, dogovor, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDP BIH, HDZ BiH, suradnja, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija
Ističući da ima pozitivnih pomaka, Tihić se nada da će nakon današnjih razgovora on, Lagumdžija i Čović krenuti u drugu fazu razgovora s predstavnicima iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, razgovori se ne vode samo o ministarskim imenovanjima i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH već i o popisu stanovništva, vojnoj imovini i zakonu o državnoj pomoći.

- Sve je to blizu sporazuma i očekujemo da bismo u jednom paketu zajedno s dogovorom o Vijeću ministara BiH to trebali dogovoriti, uključujući i raspored pozicija na razini BiH. To je paket koji bi imao pet elemenata: vijeće ministara BiH, zakon o popisu stanovništva, vojnu imovina, zakon o državnoj pomoći i presuda Sejdić-Finci- rekao je Tihić za današnje "Oslobođenje".

On je naglasio da u BiH često nešto izgleda daleko i nemoguće, a onda se ispostavi da može biti brzo riješeno.

-Nadam se da bismo sve mogli ubrzati i da bismo u predstojećem razdoblju, do kraja mjeseca, odnosno tijekom kolovoza mogli zaključiti sporazum i to ne samo o formiranju Vijeća ministara BiH, nego i druge sporazume koji su bitni i koji nas dugo čekaju , a koji nam ustvari omogućavaju podnošenje aplikacije za kandidatski status- pojasnio je Tihić.

Prema njegovom mišljenju, kolovoz ne bi trebao biti smetnja sastancima, jer se bez obzira na predstojeće godišnje odmore uvijek može naći vremena da se razgovara o važnoj temi od interesa za cijelu BiH i njene građane.

dnevnik.ba