Na mjesto direktora Aerodoroma Sarajeva (polu)legalno imenovali svog prijatelja perspektivnog 60-godišnjaka Ivicu Veličana

platformaši, čistka, platformaši, vlast, platformaši, branitelji, revizija, nepotizam, Vlada Federacije, platformaši, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Nermin Nikšić, platforma, platformaši, vlast, BIH, država za čovjeka, platformaši, nepotizam, država za čovjeka, platformaši, zaduženja, javna poduzeća, platformaši, imenovanje, platformaši, Republika Srpska, pomoć, SDP BIH, vlast, platformaši, platformaši, platforma, sastanak, Federacija BIH, unitarna bih, platformaši, platformaši, vlast, BIH, HT MOSTAR, platformaši, smjene, sindikat, platformaši, prevara, platformaši, udar, Hrvati u BIH, SDP BIH, HDZ BiH, platformaši, federalna vlada, Federacija BIH, smjene, platformaši, platformaši, kadrovi, smjene, koalicija, proračun, platformaši, SDA BIH, SDP BIH, Zvonko Jurišić, Jerko Ivanković Lijanović, platformaši, platforma, platformaši, Bošnjaci, Hrvati u BIH, županije, HNŽ, ZHŽ, igre na sreću, Vlada FBiH, platformaši, platforma, BIH, FBIH, Vlada FBiH, MMF, no

...SDP-a Zlatkom Lagumdžijom iz dana u dan uveseljava ovdašnju javnost odabirom kadrova u nadzorna tijela i direktorske dužnosti u federalnim javnim poduzećima.

Tako je prije nešto manje od mjesec dana na mjesto direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo, nakon dugogodišnje vladavine Bakira Karahasanovića, imenovan Ivica Veličan.

Imenovanje Veličana još je jedno u nizu „genijalnih“ kadrovskih rješenja platformaške vlasti, poput postavljanja Mirsada Nikišića, brata Nermina Nikšića, za vršitelja dužnosti izvršnog direktora za upravljanje i održavanje u Javnom preduzeću Autoceste FBiH ili imenovanje Ivana Šakote, zeta potpredsjednika Vlade FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića, za vršitelja dužnosti finansijskog direktora u istom tom preduzeću. Veličan je prije agresije na BiH radio u sarajevskom predstavništvu slovenačke kompanije Adria Airways da bi u ratnim godinama otišao u Zagreb gdje je obavljao iste poslove, ali u poslovnici tadašnje Air Bosne.

Nakon rata, zbog sukoba sa Omerom Kulićem, tadašnjim direktorom Air Bosne, današnjeg BH Airlinesa, napušta ovu kompaniju i postaje prvo voditelj a kasnije i direktor sarajevske poslovnice Croatia Airlinesa. Nakon što je formirana vlast u BiH poslije listopadskih izbora, Lagumdžija je počeo čistku kadrova u javnim poduzećima i na ta mjesta krenuo instalirati svoje prijatelje, bliske suradnike ili jednostavno poslušnike. Tako je na red došao i Karahasanović, vjerovatno direktor sa najdužim stažom na direktorskoj dužnosti u nekom od ovdašnjih javnih poduzeća, koji je prije smjene, navodno, prijetio kako će se zabarikadirati u kancelariji kako ga iz nje ne bi niko mogao potjerati?!

Prvi izbor Nermina Nikšića za direktora Aerodroma bio je Elvedin Begić, izvršni direktor sarajevskog Aerodroma i član Komiteta za normalizaciju NS BiH. No, Lagumdžija i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, tu su poziciju namijenili Ivici Veličanu i insistirali su na njegovom imenovanju u čemu su, na koncu, i uspjeli. No, za ovakvom se odlukom još uvijek povlače repovi. Prije svega zbog činjenice da Veličan još uvijek nije dao otkaz u predstavništvu Croatia Airlinesa, koja je, kao i druge aviokompanije čiji avioni slijeću u Sarajevo, poslovni partner sarajevskog Aerodroma. To Veličana dovodi u sukob interesa jer bi to moglo značiti da će kao direktor Aerodroma usko sarađivati sa avio-kompanijom čiji je uposlenik godinama.

Dalje, prilikom njegovog imenovanja nije ispoštovana ni formalna procedura koja se odnosi na red davanja suglasnosti na njegovo imenovanje između Nadzornog odbora sarajevskog Aerodroma i Vlade Federacije. No sve to nije pokolebalo platformaše da instaliraju Veličana na mjesto direktora, iako je zbog ovakvih zbrda-zdola poteza u pitanje dovedeno nekoliko velikih poslova koji su do sada već trebali biti obavljeni. Riječ je, naime, prije svega o nabavci fluida za posipanje aviona tokom niskih zimskih temperatura ili gradnji jednog od prilaznih puteva Aerodromu.

Konačno, prije nekoliko dana, kao šlag na tortu u cijeloj priči, stigla je informacija koju su objavili novinari Dnevnog avaza. Ukratko, da bi „uhljebila“ stranačkog miljenika, Skupština ovog javnog poduzeća je ekspresno izmijenila Statut firme. To su učinili da bi Veličan, koji ima trogodišnji studij po Bolonji koji nije u rangu visoke stručne spreme, mogao postati generalni direktor, što je u suprotnosti sa Statutom ove kompanije. Ova je odredba Statuta hitro izmijenjena tako da VSS nije više bila prepreka za Veličanovo imenovanje. Navodno je Veličan školovanje po Bolonji u ekspresnom roku završio na fakultetu u Travniku!?

(Slobodna Bosna)