Može li general Ante Gotovina presuditi predsjedničke izbore?

Ante Gotovina, Kolinda Grabar Kitarović,  predsjednički kandidat, predsjednički izbori, Ante Gotovina, presjednički izbori, Kolinda Grabar Kitarović,  predsjednički kandidat,  predsjednička kandidatkinja HDZ-a , Kolinda Grabar Kitarović, predsjednički kandidati, predsjednički izbori,  predsjednička kandidatkinja HDZ-a

...da će oni biti daleko neizvjesniji nego što to žele javnosti priznati režimski novinari te uspaničeni Ivo Josipović.

Pritom se, naravno, rezultati istraživanja nekih agencija glede popularnosti predsjedničkih kandidata ne moraju nužno poklapati sa stvarnim činjenicama, dvije agencije za istraživanje javnog mijenja prognoziraju jedno, jedna druga agencija sugerira nešto sasvim drugo. Poučeni nekim ranijim iskustvima nismo spremni povjerovati ni prvoj, ni drugoj, ni trećoj agenciji, isključivo treba vjerovati vlastitim očima, potencijal desnice, mislimo na Kolindu Grabar Kitarović i profesora Milana Kujundžića, danas je puno veći od 'bazena' iz kojeg svoje birače crpi ekstremna ljevica koja se grupirala oko aktualnog predsjednika.
Slijedeći logiku ako je ova vlast najneuspješnija u hrvatskoj povijesti, mislimo na Vladu Zorana Milanovića, koliko je realno očekivati da bi kandidat te Vlade mogao pobijediti na predsjedničkim izborima, iako je, naravno, Josipovićeva potpora nešto veća nego što ju ima katastrofalno neuspješni premijer sa svojom svitom?

Neki analitičari, koji ne dolaze iz režimskog legla, skloni su tvrdnji da je zapravo spas za Ivu Josipovića činjenica da na izbore desnica izlazi razjedinjena te da je zapravo profesor Milan Kujundžić ona prepreka koja će zaustaviti pobjednički put kandidatkinje HDZ-a, Kolinde Grabar Kitarović na putu do pobjede već u prvom krugu. Iako je teško vjerovati u ovakve tvrdnje činjenica je da postoji drugi krug te da birači Milana Kujundžića neće nestati, malo je vjerojatno da bi netko tko je glasovao za Kujundžića u prvom krugu u drugom krugu mogao svoj glas dati aktualnom predsjedniku, puno je realnija apstinencija, što je također vrlo opasno i smanjuje realne izglede za pobjedu HDZ-ove kandidatkinje. Međutim, zato je HDZ stranka s izuzetnim sposobnostima političke mobilizacije.

Činjenica je također da hrvatski građani daleko pozitivnije reagiraju na pojavu Kolinde Grabar Kitarović, osim možda u Istri, nego na pojavu predsjednika Josipovića koji se uglavnom kreće programiranom rutom, dakle, u okolišu u kojem je relativno siguran da neće biti izložen neugodnim zvižducima, kao što se to prije nekoliko dana dogodilo na rukometnoj utakmici u Zagrebu. Josipovićev glomazni PR stožer izvukao je pouke iz spomenutog debakla, koji je, posve očekivano, prešućen u režimskim medijima.

Ove subote predsjednička kandidatkinja HDZ-a, Kolinda Grabar Kitarović, bila je na proslavi branitelja u Zadru, gdje je dočekana, za razliku od ministra Kotromanovića, koji je i sam bio branitelj, poput kraljice, pozdravio ju je i najpoznatiji i najslavniji hrvatski general, Ante Gotovina, iako je rekao da se neće miješati u predsjedničke izbore činjenica da se srdačno pozdravio s Kolindom Grabar Kitarović te da je nakon toga konstatirao da su Hrvatskoj potrebne promjene, jasno govori o njegovom političkom opredjeljenju. Naime, već se tjednima spekulira o navodnom lobiranju HDZ -a i branitelja unutar te stranke kod generala Gotovine kako bi general ipak dao, makar i simboličnu, potporu Kolindi Grabar Kitarović. Ovo je prvi konkretni korak u tom smjeru.

Nismo naivni i nismo spremni povjerovati onima koji nas uvjeravaju da oni, dakle, Gotovina i Grabar Kitarović, nisu znali da će se susresti na proslavi te da će taj susret novinari iskoristiti za dodatna nagađanja. Dakle, sastanak Kolinde Grabar Kitarović i generala Gotovine u Zadru bio je planirano-spontani susret.

Može li legendarni hrvatski general presuditi predsjedničke izbore kao što bi presudio da se sam kandidirao budući da bi pobijedio uvjerljivo već u prvom krugu? Uostalom, zašto general ne bi bio predsjednik demokratske države ako je dr. FranjoTuđman bio general, ako je predsjednik SAD-a, Dwight Eisenhower, također bio general i obojica su u čak dva mandata bili uspješni predsjednici svojih država? Mnogi su spremni, ne bez razloga, tvrditi da je general Gotovina hrvatski Eisenhower, posebno u kontekstu činjenice da je hrvatska vojska 1995. oslobađala, s Armijom BiH i HVO-om, Bosnu i Hercegovinu, Gotovina je bio zapovjednik te oslobodilačke savezničke vojne kampanje.

No, pustimo sada Domovinski rat i blistavu ulogu generala Gotovine u tom ratu, činjenica je da susret Gotovine i Kolinde Grabar Kitarović nije odmogao, naprotiv, predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a koja je napokon zaoštrila retoriku i progovorila jezikom koji se od nje očekivao. U Hrvatskoj je daleko više nezadovoljnih desničara, ekstremna ljevica će ionako glasovati za Josipovića. Tvrdnje Kolinde Grabar Kitarović da je aktualni režim veleizdajnički imaju smisla, pa čak i da nisu izrečene u predsjedničkoj kampanji kada obično padaju teške riječi, dovoljno se prisjetiti govora Ive Josipovića s početka mandata u Sarajevu kada je mimo i protiv Deklaracije o Domovinskom ratu Hrvatsku lažno optužio za agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Njegove optužbe jesu bile na tragu veleizdaje, dok njegova uloga tijekom sastanka s bivšim srbijanskim veleposlanikom Radivojem Cvetičaninom još uvijek nije u potpunosti rasvijetljena. Što ćemo na kraju s raznim Rakarima i Jovićima iz predsjednikova kružoka?

portaloko.hr