Mostarski ogranak SNSD-a traži da se uključi u formiranje vlasti u HNŽ

Stari grad

Mostarski ogranak SNSD-a, zatražio je da se u formiranje Vlade Hercegovačko-neretvanske županije - uključe i predstavnici te stranke, kao autentični predstavnici srpskog naroda, kako navode, s najviše osvojenih glasova- u okviru zajedničke srpske liste na prošlim izborima.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji je nakon višemjesečnog prekida međustranačkih pregovora o uspostavi vlasti, tek prije mjesec deblokiran rad Skupštine, a još nije bilo službenih pregovora o uspostavi izvršne vlasti.

Mada još uvijek nisu počeli službeni pregovori u HNK o uspostavi izvršne vlasti i raspodjeli resora, mostarski SNSD u budućoj vladi traži jedno ministarsko mjesto. Svoj zahtjev opravdavaju osvojenim glasovima na proteklim izborima unutar Srpske liste u HNŽ.

RADISLAV TUBIĆ, GO SNSD-а Mostar

SNSD je imao najveće rezultate na prošlim izborima u okviru srpske liste, tako da smatramo da taj predstavnik treba biti iz SNSD-a. Očekujmo da druge organizacije podrže naš stav.

U HDZ-u BiH ne bježe od tog prijedloga. Kažu, i sami zagovaraju legitimno predstavljanje na svim razinama, a i zalažu se da HNŽ dobije višestranačku vladu.

STJEPAN BOŠKOVIĆ, predsjednik KO HDZ-a BiH

Uvijek je prijepor bio to jedno ministarstvo, međutim, možda je ovo i kompromisa da uistinu to jedno ministrovo pripadne stranci iz reda srpskog naroda.

U SDP-u kažu kako je SNSD nastupila na izborima u okviru srpske liste koja nije prošla izborni prag. U SDA pozivaju SNSD da se umjesto ministarskog mjesta bore za konstitutivnost Srba u HNŽ prenosi BHRT.

ISMET LULIĆ, predsjednik KO SDP-a HNŽ

Strašno je da su oni ti koji drže kantar i kažu, tko je autentični Srbin i tko su autentični predstavnici srpskog naroda, pirenosi BHRT.

ŠERIF ŠPAGO, predsjednik Glavnog odbora SDA

Mislim da se oni moraju sa svojim strateškim partnerom HDZ-om moraju dogovoriti da provedemo presudu ustavnog suda o konstitutivnosti srpskog naroda u HNŽ, ravnopravnoj upotrebi jezika i pisama.

Taj problem višegodišnje je otvoreno političko pitanje između hrvatskih i bošnjačkih stranaka. Koordinacija Srba Mostara pozvala je sve stranke Srpske liste da podrže zahtjev SNSD-a za autentičnim predstavljanjem. Tko će od srpskih predstavnika sjesti u ministarsku fotelju i hoće li Skupština potvrditi Vladu s ministrom iz SNSD-a, o tome će se tek razgovarati.