Mostar: U dva mjeseca zatvoreno 500 samostalnih radnji

Sastanak je održan u organizaciji Obrtničke komore Federacije BiH, Obrtničke komore Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), te udruge poduzetnika Link i Prohum, priopćeno je iz Linka.

Predstavnici poduzetnika požalili su se na lošu komunikaciju s Gradskim vijećem i Gradskom upravom Mostara, te su istaknuli kako situacija nije puno bolja kada je u pitanju federalna razina.

"Zakonodavstvo Federacije BiH guši razvoj proizvodnje i njezin bolji plasman u zemlje Europske unije. Također, ne postoje nikakve mjere za poticaj domaće proizvodnje", kazao je Dragan Rezić, predstavnik Udruge Prohum.

Poduzetnici su od federalnih vlasti zatražili da prihode od predstojeće fiskalizacije vrate poduzetnicima u obliku subvencija za nabavku potrebne opreme.

Od federalnih ministarstva financija i energetike zatraženo je da, kako se navodi u priopćenju, počnu jednako tretirati javna i privatna poduzeća te da prestanu sa "subvencioniranjem nerada nekih javnih tvrtki sredstvima iz proračuna kojega najviše pune privatne tvrtke".

Također je istaknut stav da Vlada Federacije BiH mora držati pod kontrolom cijene energenata i telekomunikacijskih usluga, jer one izravno utječu na povećanje cijena svih proizvoda na području Federacije BiH.

Zatraženo je i organiziranje okruglih stolova na kojima bi se raspravljalo o teškoćama u poslovanju pravnih subjekata.

Kada su u pitanju lokalne vlasti, mostarski poduzetnici zatražili su od Gradske uprave da predoči sve obveze koje su poduzetnici dužni platiti, zatim da se preispita odluka o komunalnim taksama te da se o tome provede javna rasprava. Od Gradske uprave Mostara zatraženo je i da na Internetu objavi sve podatke o javnim prihodima.

Poduzetnici i gospodarstvenici smatraju kako je nužno žurno formirati poduzetničku zonu i centra za poduzetništvo u Mostaru.

Od inspekcijskih službi na gradskoj, županijskoj i federalnoj razini zatražen je veći angažman u borbi protiv sive ekonomije te suzbijanja nelojalne konkurencije, navodi se u priopćenju.

(Fena)