Mostar je stolni grad za Hrvate kao i za Bošnjake i Srbe, neću potpisati nikakvu podjelu

Dragan Čović

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je prije tri godine izjavio kako je HDZ s vrhom SDA imao dogovor koji je bio blizu rješenja za Mostar, ali da je lokalno stranačko vodstvo SDA donijelo novi prijedlog koji je značio podjelu grada odnosno ustroj grada po ratnoj liniji razdvajanja.

Jučer je na “kavi s novinarima” govorio o tom periodu, te odgovorio na pitanje kako bi danas postupio, prenose vijesti.ba

– “Nema smisla da se vraćamo unazad, ali točno je jedno da smo se dogovorili sve za Mostar za Dom naroda i Predsjedništvo, ali u konačnici to nije prošlo. Sada nema smisla govoriti šta i tko”, rekaoa je Čović i dodao

– ” Ali što se tiče Mostara, i tada a i sada, nigdje neću staviti svoj potpis gdje se Mostar dijeli po bilo kom konceptu, bilo to Neretvom, istok zapad, ili po onom prethodnom uređenju o šest izbornih područja plus centralna zona. To je stav bio HDZ-a tada i bit će sigurno i danas”.

Dodao je da je zadnjih godinu dana bilo razgovora svih političkih opcija o Mostaru.

– “Bili su blizu, ali tu naizmjenično nekad odgovornost preuzme lokalna vlast kada se ne dogovore ili obrnuto neko s više razine. Tako smo se igrali zadnjih 12 godina i nadamo se sada da ćemo postići dogovor. Imamo razrađene modalitete, ne trebao izmišljati nikakvu toplu vodu. Čak i oko Doma naroda, Predsjedništva BiH ili Mostara, prijedlozi koji su do sada usaglašeni u najvećoj mjeri će biti na stolu, ali rekao sam stav što se tiče HDZ-a”, istaknuo je Čović.

https://www.youtube.com/watch?v=bWZjU7ycx7E

On je istaknuo da Mostar za njega i dalje ostaje stolni grad za Hrvate.

– Nema većeg grada za Hrvate od Mostara, ali to ne znači da on nije i bošnjački i srpski. Hrvati, kao konstitutivni narod, u BiH nemaju grada u kojem je veća koncentracija hrvatskog naroda, i to ne treba nikoga da vrijeđa – kaže Čović.

Navodi i da bi Mostar trebao biti kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave, te se pita zašto bi on bio drugačiji od Tuzle, Zenice, Banje Luke ili bilo koje druge sredine.

Lider HDZ-a BiH poručuje da uopće ne razmišlja o dominaciji jednog naroda u Mostaru.

– A upravo zbog toga što neki razmišljaju na taj način, da treba biti spriječena dominacija nečija, bez obzira čija, zato ja i insistiram da u paketu s Mostasom bude i Dom naroda. Mi se svi uključujemo u proces kako u Mostaru spriječiti tu neku dominaciju, a ne bavimo se kako to uraditi na razini države. Pa nedopustivo – ocjenjuje Čović.

Logika stvari bi, dodaje predsjednik HDZ-a BiH, bila da BiH bude kombiniranost etničkog, odnosno kolektivnog i građanskog.

– I opet je logika što idete više prema dole da idete više ka građanskom – naglašava Čović.

Također se pita zašto uopće praviti poseban statut grada Mostara.

– I ovaj prethodni je dao visoki predstavnik, pa ga je Ustavni sud oborio. Tako da je donošenje nekih novih statuta, nametnutih, za mene bespredmetno, bez obzira tko ih nametne – konstatovao je Čović.

Treba omogućiti, dodaje Čović, da Mostar ne bude po bilo kojem elementu izuzetak.

– I moje pitanje po stoti put – zašto bi bio izuzetak po bilo čemu? Zašto se gradonačelnik ne bi birao direktno? Pa Bože moj, bit će 20 kandidata, izabrat će se neko tko je najbolji – rekao je Čović.

https://www.youtube.com/watch?v=3McmkXnSN3I