Mostar: Izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora obilježilo blagdan Svih svetih i Dušni dan

HNS, Dušni dan

Ministarstvo obrane BiH i OS BiH u koordinaciji sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te Hrvatskim narodnim saborom, organizirali su obilježavanje blagdana Svih Svetih i Dušnog dana diljem BiH.

Obilježavanje u Mostaru počelo je polaganjem vijenaca i svetom misom zadušnicom u Vojarni „Stanislav Baja Kraljević“ u kapelici sv. Ivana Krstitelja.

Program je nastavljen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u groblju “Masline” u Mostaru, ispred središnjeg križa, na grobu pokojnog doministra MUP-a Federacije BiH Joze Leutara i kod spomen obilježja na Trgu hrvatskih velikana, gdje je za sve poginule hrvatske branitelje opijelo izmolio vojni kapelan don Ivan Turudić.

Uz predsjednika HDZ-a BiH, HNS-a dr. Dragana Čovića, obilježavanju Svih svetih i Dušnog dana, nazočili su predstavnici braniteljskih udruga, ministarstva obrane BiH i OS BiH te dužnosnici sa svih razina zakonodavne i izvršne vlasti u BiH te predstavnici javnih institucija.

U izjavi za medije predsjednik Čović je kazao kako svi vjernici ovih dana obilaze groblja svojih obitelji, svojih najbližih.

U ovim danima svi se na neki način želimo prisjetiti nama dragih osoba, posebno onih koji su dali svoje živote da bi mi mogli danas živjeti na ovim prostorima i govoriti da smo predstavnici hrvatskog konstitutivnog naroda. Važno je da u ovim danima budemo u mislima sa svima onima koji su nas zadužili, koji su ostavili svoje tragove preko nas na ovom svijetu i da taj ponos zajedno s njima podjelimo. Kada su u pitanju naši branitelji, i oni koji su dali svoje živote za opstojnost Hrvata u BiH na svojim vjekovnim prostorima, prigoda je ovo da provjerimo nosimo li s ponosom onaj teret njihove žrtve, da provjerimo jesmo li poduzeli sve što smo trebali poduzeti, da danas u miru, kao što su oni u onim teškim ratnim uvijetima dali sve od sebe, dajemo li mi danas sve od sebe da bi hrvatski narod do kraja bio jednakoporavan u Bosni i Hercegovini, kazao je predsjednik Čović.

Na kraju programa u mostarskoj katedrali “Marije Majke Crkve” služena je sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, stoji u priopćenju Ureda za informiranje HNS-a.