Mostar: GO HDZ-a BiH usvojio prijedlog izbornih pravila

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Zločin, uborak, ratni zločin, sutina, film festival, Mostar, Vrgorac, posao, Mostar, krah, Mostar, turisti, sladoled, humanitarne akcije i apeli, Mostar, kantarevac, delikventi, Mostar, bande, nestanak, Mostar, Darjana Stančević, vehabije, BIH, Mostar, mladić, mrtav, Mostar, Hrvati, Mostar, statut, izbori, Mostar, statut, ustav, Mostar, budućnost, prava, Mostar, seks, Mostar, OHR, statut, Mostar, OHR, rješenje, statut, Mostar, OHR, Grad Mostar, Gradska uprava Mostara, Mostar, SDA BIH, OHR, prijevoz, učenici, Mostar, ugostitelji, petak, kordinacija udruga, antifa, Radmila Komadina, Mostar, popis, BIH, Vlada HNŽ, Mostar, proračun, OHR, Mostar, život, Zoran Perić, Mahira Alikalfić, SDP Mostar, Mostar, Gradska vijećnica Mostar, Gradska uprava Mostara, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, pjesma, Katarina Zovko Ištuk, Mostar, Mostar, biseri, Katarina Zovko Ištuk, HNŽ, Vlada, Vlada HNŽ, df bih, Mostar, govor mržnje, Mostar, ante mostar, žene, Mostar, Katarina Zovko Ištuk,
... u detalje razradio amandmane na Izborni zakon BiH, odnosno na poglavlje 90, koje se tiče Grada Mostara, izjavio je danas za Fenu predsjednik Gradskoga odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba.

Po njegovim riječima, Gradski odbor HDZ-a BiH Grada Mostara je predložio da se u Mostaru formira pet izbornih jedinica od kojih je najznačajnija prva izborna jedinica koja se sastoji od bivših gradskih područja: Jugozapad, Stari Grad i Središnje zone, a ostale izborne jedinice su u biti teritorije bivših gradskih područja: Zapad, Jugoistok i Sjever.

- Imajući u vidu da ove odredbe i navedeni prijedlog, odnosno navedeni amandmani podrazumijevaju model koji u biti zadovoljava odluku Ustavnoga suda BiH i što je najvažnije nije u suprotnosti s Ustavom FBiH, on ispunjava osnovni cilj, a to je uklanjanje diskriminacije koju je utvrdio Ustavni sud - kazao je Džeba, dodajući kako su svakako time riješili i reguliranje prava birača iz Središnje zone.

- Odredbe Ustava FBiH kažu kako se izbori za Gradsko vijeće moraju provesti u okviru višečlanih izbornih jedinica, a mi smo u našem prijedlogu istaknuli da je (...) to i definirano postojećim odredbama Izbornoga zakona, što znači da smo i taj dio poštovali i da je sve u skladu i sa Izbornim zakonom i ostalim odrebama kao i sa Ustavom BiH - ocijenio je Džeba, dodajući kako svakako poštuju odredbe o minimalnoj zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u Gradskom vijeću.

- Tako da u konačnici - kaže on - poštujemo do kraja Odluku Ustavnoga suda BiH, a naš prijedlog svakako nalaže nešto jednostavniji izborni postupak prilikom provedbe glasovanja za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Po njemu, najvažnije je da se od 35 članova Gradskoga vijeća 26 bira iz pet izbornih jedinica, a devet su kompenzacijski mandati.

- U potpunosti smo zadovoljili i implementirali odluku Ustavnoga suda koja kaže da u Gradu Mostaru u izbornom procesu postoji velika diskriminacija u smislu jednosmjernosti glasova birača iz pojedinih izbornih jedinica, a nismo ništa predložili što je suprotnosti s Ustavom FBiH - kaže Džeba.

Također smo, kaže predsjednik GO HDZ-a, predložili da maksimalne kvote u Gradu Mostaru budu 17 i minimalne 3 u smislu implementacije konstitutivnih naroda u minimalnoj zastupljenosti.

- Tako opet imamo Mostar koji je izdvojen kao poseban u odnosu na ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, a to je da imamo mehanizme zaštite konstitutivnosti naroda na lokalnoj razini što je nekako uobičajena praksa zaštite kolektiviteta ili konstitutivnosti naroda na središnjim razinama.

Ovaj prijedlog bi, zaključio je Džeba, trebao završiti u konačnici u Parlamentu BiH te je izrazio nadu kako će izaslanici Parlamenta BiH prepoznati i pokazati dovoljno odlučnosti da prihvate prijedloge koji će osigurati da Grad Mostar konačno ima izbore u listopadu 2016. kada lokalne izbore imaju i ostale općine i gradovi BiH.