Moore: Krajnje vrijeme je da se privede kraju proces formiranja vlasti na razini BiH

... postignu dogovor o uspostavi vlasti na državnoj razini.

"Krajnje vrijeme je da se privede kraju proces formiranja vlasti na razini BiH. Mislim da građani zaslužuju Vijeće ministara koje će grčevito raditi na saniranju ekonomije i izvesti zemlju na europski put, te Vijeće ministara koje će objaviti rat korupciji. Razlike koje razdvajaju stranke su relativno male i premostive, i ohrabren sam optimizmom koje je danas iskazao predsjednik HDZ-a BiH", izjavio je Moore na konferenciji za novinare.

Dodao je kako OHR očekuje od bh. političkih lidera da počnu intenzivnije raditi na procesu integracije BiH u Europsku uniju te je pozvao predsjednika HDZ-a BiH da njegova stranka podrži usvajanje paketa "europskih zakona" u državnom Parlamentu.

Čović je kazao kako mu intenzivni razgovori koje ovih dana vodi s predsjednicima drugih političkih stranaka daju nadu i optimizam da se sporazum o uspostavi Vijeća ministara BiH može postići do kraja ovoga mjeseca.

"Kada je u pitanju euroatlantski paket zakona, siguran sam da već postoji taj dogovor i da se radi samo o nijansama koje se taktički drže sa strane", rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Čović je naglasio kako je od zamjenika visokog predstavnika danas zatražio da se OHR ponovno pozabavi Statutom Grada Mostara, odnosno odlukom Ustavnog suda BiH, kojom se nalaže Parlamentarnoj skupštini BiH da promijeni Izborni zakon BiH u dijelu kojim se regulira način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Mostara.

"Naše je mišljenje da Mostar treba biti grad kao i svaki drugi, da Izborni zakona, kada je u pitanu lokalna samouprava, u Mostaru vrijedi kao za bilo koju drugu sredinu u BiH, odnosno da se gradonačelnik bira direktno. Uvjeren sam di mi to sami nismo u stanju riješiti u Gradskom vijeću Mostara, a s obzirom na postojanje nametnutog statuta logično je da očekujemo da se OHR angažira oko iznalaženja rješenja", smatra Čović.

Moore je naglasio kako je to pitanje jako bitno za OHR, naglasivši kako je iznimno važno ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH, iako se ta odluka kosi s nekim ranijim odlukama OHR-a.

"Idealno bi bilo da se ovaj problem riješi među lokalnim akterima, lokalnim političkim liderima. U razgovorima koje ću voditi s njima danas i sutra vidjet ću je li to moguće i postoji li volja da se to riješi među političkim strankama. S druge strane, OHR snosi odgovornost da se provede ta odluka ako se ne postigne dogovor na nivou političkih stranaka", zaključio je zamjenik visokog predstavnika Roderick Moore.

Fena