Mladen Bosić: SDS ne podržava rezoluciju HNS-a

Bosić je rekao da Rezolucija u dijelu koji se odnosi na teritorijalno preuređenje BiH podsjeća na formulaciju iz Prudskog sporazuma i da ovakvim prebacivanjem problema unutrašnje organizacije Federacije na čitavu BiH Hrvati neće pronaći partnera u SDS-u, ali ni u ostalim strankama iz RS.

"Očekivao sam da će Hrvatski sabor izaći sa jasnim zahtjevima koji imaju veze sa realnim mogućnostima, a to se prije svega odnosi na otvaranje razgovora sa partnerima unutar Federacije BiH, odnosno problema koji su po Hrvate proistekli iz Vašingtonskog sporazuma", rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima, Hrvati su rekli da žele promjenu Dejtonskog, a ne Vašingtonskog sporazuma, a da su imali načina da dogovore prekompoziciju sa Bošnjacima unutar Federacije BiH, oni bi do sada izašli sa takvim zahtjevom.

"Ovako, želeći da prebace pitanje na čitavu BiH i samim tim i RS, dovode nas u situaciju da se jasno odredimo prema takvim zahtjevima, a to znači da ne dolaze u obzir nikakvi razgovori oko promjene dvoentitetskog uređenja BiH", rekao je Bosić.

Hrvatski narodni sabor (HNS) danas je u Mostaru usvojio Rezoluciju u kojoj se, između ostalog, navodi da "detaljna reforma Ustava BiH, koja će obezbijediti institucionalnu ravnopravnost i novu administrativno-teritorijalnu organizaciju i uključivati federalnu jedinicu sa hrvatskom većinom može garantovati istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda".

Srna