Milorad Pupovac: Pozivam sve da zajedno uklonimo ustaška slova na fasadama naših gradova i na prometnim znakovima

Milorad Pupovac održao je konferenciju za medije u Hrvatskom saboru. Tema konferencije je aktualna politička situacija u RH.

- To što se tek danas obraćam javnosti, nije bio znak nepoštovanja prema novinarima ili potcjenjivanje interesa javnosti. To je bio rezultat potrebe da vidimo što se to oko nas događa, u kakvoj smo to situaciji te što možemo reći i činiti. Od 23. kolovoza kada smo zastupnica Jeckov, zastupnik Milošević i ja održali konferenciju za medije pa do danas, mnoge i razne je zasmetala moja iskazana briga o nastanku porasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. Mnoge je posebno zasmetala bojazan da je daljnji rast mržnje i pretvaranje u fizičko nasilje takvo da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje te mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje NDH. Vrlo sam ohrabren tim reakcijama, a moje su brige i bojazni danas manje nego prije više od 2 tjedna. Nikada do sada toliki broj utjecajnih glasova nije osudio dovođenje u bilo kakvu vezu današnje Hrvatske i ustaške NDH. Bez obzira na razlike koje su proizvodili odjeci tih glasova, ja želim razumijeti da su svi oni izraz dubokog moralnog osjećaja da današnja Hrvatska ne bi trebala niti smjela imati ikakve veze s ideologijama mržnje i nasilja. Tamo gdje ih ima da bi te veze trebalo raskinuti. Pozivam sve da zajedno uklonimo ušata ustaška slova U na fasadama naših gradova i na prometnim znakovima. Pozivam da odore i oznake s natpisima ustaškog pozdrava "za dom spremni" pospremimo, a njegovo uzvikivanje sankcioniramo. Također pozivam da prestano biti slijepi i gluhi na poruke koje možemo čuti ili čitati poput "ubij Srbina", neovisno o etničkom karakteru i etničkoj prirodi te da ih osudimo kao poticanje na nasilje. I na kraju, pozivam da prestanemo s revizijom povijesti koja će ići toliko daleko da će se pripadnicima kvislinških ili okupacijskih vojnih formacija stradalih na kraju Drugog svjetskog rata odavati državne i vjerske počasti, bez prethodne forenzike, a strašnim žrtvama Jasenovca, Jadovnog ili glinske crkve osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike te vrijeđati sjećanja na njih. Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku, europsku, današnju Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njezinom zločinačkom ideologijom. Ja jako dobro znam tu razliku iz današnje i povijesne perspektive. Tri desetljeća politički djelujem u Hrvatskoj, rekao je među ostalim Milorad Pupovac.

Na pitanje ostaje li u koaliciji te zahtjevom za isprikom zbog spornih izjave, Milorad Pupovac je odgovorio kako je bilo raznih zahtjeva.

- Bio sam nazivan raznim imenima u posljednjih 30 godina. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam, ili kažu da jesam, nikada neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju u kateogriju zločinaca, mogu reći da to nisam i da nikad neću biti. Ali i od njih neću tražiti ispriku. Od onih koji me svrstavaju među tajne suradnike vlasti u Beogradu, neću ni od njih tražiti ispriku. Pitanja koja smo otvorili, nisu laka za Hrvatsku. Vremena koja smo prošli, nisu laka za Hrvatsku, ali mi smo spremni nastaviti ne obazirući se na one koji takve zahtjeve šalju, poručio je.

Kazao je kako su razgovarali s koalicijskim partnerima te će ih biti još tako da zasad ostaju u koaliciji.

- Danas ćemo na proširenom predsjedništvu razgovarati o tome o čemu smo razgovarali s partnerima, uključujući i predsjednika Vlade, rekao je Pupovac i dodao kako će se odgovor na pitanje hoće li napustiti koaliciju znati nakon sastanka.

- Ne vjerujem da ćete danas navečer znati ostajemo li u koaliciji, to ćete znati nakon završnog razgovora s koalicijskim partnerima. Naš je interes da to završi što prije.

Pupovac je kazao kako u Vladi i Saboru ima potencijala za suradnju u borbi protiv tolerancije i revizionizma.

- Što se tiče poruka koje dolaze iz Beograda. Odgovornost za te poruke adresirajte na nekog drugog, a ne na mene. Dobar dio mojeg političkog angažmana usmjeren je na to da se to ne događa. Nisam ja ovdje dežurni krivac za loše stanje odnosa između Hrvatske i Srbije i za poruke koje se šalju. Niti sam adresa na koju se trebaju isporučivati odgovornost za te poruke i to stanje. Zbog toga što se trudim, možda još jedini da na hrvatskoj i srpskoj strani, da takvih poruka nema. Mi dugo upozoravamo na povijesni revizionizam. Što se tiče poruka koje vi da ja kao građanin Hrvatske kažem...Jedan moj kolega, a koji je manjinski zastupnik, kada smo komentirali grafite mržnje prema Hrvatima u Srbiji, on mi je rekao da to nije moj posao. Ali ja mislim da jest. Moj posao je i da predstavnicima vlasti u Srbiji kažem kada se s njima ne slažem, ali pustite meni da odlučim kako ću i kada to reći.

A Inicijativa branitelja Petrinje će u DORH-u u Zagrebu u 11 sati predati kaznenu prijavu protiv Milorada Pupovca.

Razlog su, kako navode, njegove izjave nakon incidenata u Uzdolju i Đevrskama "gdje je u svojim javnim medijskim nastupima grubo povrijedio ugled Republike Hrvatske", na način da je javno izvrgnuo ruglu i grubo omalovažio Republiku Hrvatsku i njezine branitelje.

Tražit će, prema najavi, tri milijuna kuna odštete, koje će ako dobiju presudu, donirati bolnici u Klaićevoj.