Milorad Dodik smijenio Dragana Čavića bez ikakvog obrazloženja

Milorad Dodik, SNSD, Milorad Dodik, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, dragan čavić, Milorad Dodik, BIH, Milorad Dodik, Sarajevo, policija, Milorad Dodik, BIH, Sarajevo, Milorad Dodik, BIH, ustavni sud, BIH, Milorad Dodik, Republika Srpska
Odluka je donijeta 4.siječnja, a ni u "Službenom glasniku" gdje je objavljena, nema nikakvog obrazloženja zašto je Dodik oduzeo Čaviću senatorske dužnosti.

Banjalučka Alternativna televizija javila je večeras da o toj, prvoj odluci koju je Dodik donio nakon preuzimanja predsjedničke dužnosti, nije obaviješten ni sada već smijenjeni Čavić.

Dodik se u odluci o izbacivanju Čavića iz Senata poziva na član 5, prošle godine izmijenjenog Zakona o o Senatu, koji precizira da senatoru prestaje mandat prije isteka vremena na koje je imenovan, kada to sam zatraži, ukoliko ne izvršava prava i obaveze, ili iz drugih razloga utvrđenih Ustavom i zakonom.

"Ništa nisam dobio, ni odluku ni tekst, niti me nazvo šef kabineta ili tajnik, ništa. Eto, kakvi su to ljudi, nisu imali hrabrosti poslati mi papir", rekao je Čavić.

On je konstatirao da je „prvi konkretan Dodikov potez kao predsjednika bio sebi povećati proračun, a drugi smijeniti bivšeg predsjednika, koji je kritizirao povećanje sredstava u proračunu za službu predsjednika".

Prema, prošle godine izmijenjenom Zakonu o Senatu, bivši predsjednici RS-a po prestanku obavljanja te funkcije i dalje ostaju članovi tog savjetodavnog tijela.

Dragan Čavić je bio predsjednik RS-a od 2002. do 2006. godine.
(fena)