Milorad Dodik se igra vatrom

incko, incko, Valentin Inzko, izbori, Valentin Inzko, Valentin Inzko, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, predsjedništvo bih, Valentin Inzko, sip, sunspenzija, Valentin Inzko, Valentin Inzko, laž, visoki predstavnik, platformaši, Valentin Inzko, srednja bosna, Valentin Inzko, Vijeće ministara, Valentin Inzko, Vjekoslav Bevanda, Valentin Inzko, hotel, Čitluk, izvješće, Valentin Inzko, Miroslav Lajčak, Valentin Inzko, Hillary Clinton, OHR, Valentin Inzko, Valentin Inzko, Inicijativu za referendum, Referendum RS, raspisivanje referenduma, Milorad Dodik političar iz RS-a, Valentin Inzko, referendum, Referendum RS, Valentin Inzko, HDZ BiH, Valentin Inzko, BIH
Inzko je za "Politiku" ocijenio da bi održavanje referenduma imalo ozbiljne posljedice na BiH i regiji, navodeći da bi to doprinijelo destabilizaciji BiH.

- Toga su svjesne zemlje koje čine bliži regiji, ali i šira međunarodna zajednica. Vrijeme je da se ide u pravcu smirivanja tenzija, povratka zakonskim procedurama i atmosferi konstruktivnog dijaloga. Put ka rješenju sasvim je jednostavan: poštovanje ustavnog okvira zemlje i njenih institucija. Sanjam o tome da zemlje koje govore iste ili slične jezike koriste tu nevjerojatnu prednost i ubrzaju svoje korake ka budućnosti - kaže Inzko.

Kako je naveo, u protivnom će korake preduzeti građani, koji, dodaje, već masovno odlaze.

- Tko bi želio da živi u zemljama s konfliktima i sporim napretkom, ali i potencijalima sličnim rudniku dijamanata? Iskoristimo napokon te dijamante, velike talente našeg predivnog i prebogatog europskog jugoistoka - kazao je Inzko.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je izjavio da ne isključuje mogućnost zabrane održavanja referenduma o Danu Republike, ali je poručio da će on, ipak, biti održan.

- Postoji mogućnost da dođe do zabrane referenduma ili privremene mjere, ali mi ćemo referendum održati. Referendum u Republici Srpskoj je zakonit i zasnovan na našem pravu. Postoje različite ideje da se taj dan tretira kao dan državnosti, dan samostalnosti. Postoji niz mogućnosti - poručio je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci.