Mesić treba konačno zatvoriti ured

Slaven Letica , dr. Slaven Letica, stjepan mesić, sanader mesić

Smanjujemo primanja invalida i plaće, a ovdje gdje ne treba trošimo skoro milijun kuna za nešto što ne postoji nigdje u svijetu, smatra Tomac

Kako politički analitičari komentiraju činjenicu da odavno bivši predsjednik Stjepan Mesić o našem trošku radi što hoće, putuje gdje hoće i prima koga hoće i pri tome nikome ne odgovara, premda njegov ured godišnje troši gotovo milijun kuna poreznih obveznika, upitali smo dvojicu bivših predsjedničkih kandidata, a ujedno i poznatih političkih analitičara.

"Mislim da je odavno došlo vrijeme da se promijeni taj zakon i da Mesić, nakon što je i njegov nasljednik postao bivši, iseli iz Ureda bivšeg predsjednika u Grškovićevoj ulici. To je velik i nepotreban trošak za Hrvatsku. Kada mu je otišao Gadafi, Mesić je izgubio prijatelja preko kojega je htio igrati ulogu u vanjskoj politici. To je svakako nešto što bi trebalo ukinuti, tim više što je Josipović odbio koristiti taj ured. Za to mu treba odati priznanje, baš kao što ga je trebalo kritizirati zbog brojnih loših poteza. Kada bi Mesić držao do svog ugleda on bi, nakon što je i njegov nasljednik odbio sličan ured, trebao otići u mirovinu. Smanjujemo primanja stopostotnih invalida, smanjujemo plaće jer Hrvatska mora štedjeti, a ovdje gdje ne treba trošimo skoro milijun kuna za nešto što nema svrhu i što ne postoji nigdje u svijetu. Zato taj ured treba što prije ukinuti", smatra politolog, bivši predsjednički kandidat i bivši potpredsjednik ratne Vlade dr. Zdravko Tomac.

Letica: To je koruptivni zakon, smislili ga Mesić i Sanader

Slično razmišlja i dr. Slaven Letica, koji je još prije deset godina javno govorio da bivši predsjednik ne treba imati svoj ured o trošku poreznih obveznika.

"Nakon zaplotnjačke podrške predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću, minimum pristojnosti nalaže da bivši predsjednik Mesić odstupi i zatvori svoj ured. Cijeli taj zakon, koji mu je omogućio da i nakon završetka dva predsjednička mandata ima velebni ured i nekoliko zaposlenika na raspolaganju, je koruptivni zakon. Donesen je još 2004. godine, a produkt je dogovora Mesića i Sanadera. Imao je samo koruptivnu funkciju i to govorim već deset godina", naglašava Letica.

Valja ovdje istaknuti da je čak i drugi bivši predsjednik, dr. Ivo Josipović, u svojim javnim nastupima od prije tri godine također, doduše vrlo plaho i nedorečeno, naznačio da Hrvatskoj nije potreban skupi Ured bivšeg predsjednika.

I Josipović stidljivo govorio o apsurdnosti Ureda bivšeg predsjednika

"Danas je apsolutno legitimno upitati se ima li bilo koji trošak, pa i onaj Ureda bivšeg predsjednika, opravdanje u funkcionalnosti", izjavio je krajem siječnja 2012. predsjednik Ivo Josipović, na što je Mesić tada oštro reagirao napadom na Josipovića i tvrdnjom da njegov ured ima smisla.

Josipović je, da podsjetimo, izjavio kako on po završetku svog mandata neće trebati imati vlastiti ured, dodajući kako Ured bivšeg predsjednika ima smisla samo ako od ‘bivšeg predsjednika očekujemo nešto'.

"Ono što je istina, bez obzira što se to predsjedniku Mesiću ne dopada, jest to da danas nema niti jednog propisa koji bi uredio koje su to zadaće, koja su očekivanja društva od bivšeg predsjednika i mislim da je to možda pogrešno. Ako se to promijeni možda ću i ja drugačije misliti nego što to danas mislim", objasnio je prije tri godine Josipović.

Podsjetio je da je Mesić u više navrata isticao da kao bivši predsjednik ima određene zadaće pa je nabrojao predavanja, gostovanja, putovanja...

"Sve je to lijepo, no iskreno govoreći to su sada privatne aktivnosti, pri čemu naravno da on na neki način predstavlja sliku jednog dijela političke scene u Hrvatskoj. Međutim, kada bi to imalo tretman službenih i državničkih aktivnosti to bi trebalo negdje predvidjeti, a drugo trebalo bi predvidjeti i mehanizam usklađivanja stavova sa onima koji su na izborima dobili legitimitet da vode državu. Tada ne bi bilo, uz sve one dobre stvari koje je radio, onih koje baš i nisu bile u interesu Hrvatske poput podrške Gadafiju", upozorio je Josipović prije tri godine.

No, svi gore pobrojani argumenti nisu bili dovoljni da se "Ured predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti", do danas ukine.

Izvor: direktno.hr