Martin Raguž neće prihvatiti eventualnu SDP-ovu podvalu niti „zagristi“ velikobošnjački mamac!?

Martin Raguž, HDZ 1990, Martin Raguž, Božo Ljubić, HDZ 1990, izbori 2010, Martin Raguž, HDZ 1990, Božo Ljubić, HDZ 1990, hsp, Martin Raguž, Martin Raguž, Vijeće ministara, HDZ 1990, izbori, Martin Raguž, šutnja, Martin Raguž, BIH, izbori, Sarajevo, Martin Raguž, HDZ 1990
... SDP-SDA, prema pisanju Slobodne Bosne,  namjerava predložiti zamjenika predsjednika HDZ 1990. Martina Raguža za mandatara za predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Pretpostaviti je, kako bi, bošnjački predstavnici i visoki dužnosnici dviju stranaka u Predsjedništvu BiH Komšić i Izetbegović, podržali tu kandidaturu i Raguža imenovati mandatarom. Pitanje je bi li Raguž, kao zamjenik predsjednika HDZ 1990 i jedan od čelnika hrvatskog bloka prihvatio da bude kandidat bošnjačke koalicije i kao takav mandatar za sastav Vijeća ministara?.

Piše: Milan Šutalo. Dnevnik.ba

Sarajevski tjednik tvrdi kako Raguž može dobiti i nadpolovičnu i entitetsku većinu. Analitičar ovog lista Asim Metiljević previđa međutim jednu stvar: Zastupnici većinske političke volje dva konstitutiva naroda nisu glasali protiv Kukića, zato što ima loš programa, što je Hrvat po nacionalnosti, ili što je član Savjeta SDP-a. Sporno je koga on predstavlja, a predstavljati može samo one koji ga kandidiraju. Naime, stranke iz RS, te dva HDZ-a koji predstavljaju većinsku volju dva konstititutivna naroda čvrsto se drže načela da na čelu Vijeća ministara u ovom mandatu, nakon što su u prethodna dva bili predstavnici Bošnjaka i Srba treba biti predstavnik Hrvata, a ne tek Hrvat po nacionalnosti. To znači osoba koju kandidiraju dva HDZ-a, stranke koje predstavljaju većinsku izbornu volju građana hrvatske nacionalnosti.

Budući je u prošlom mandatu na mjestu šefa diplomacije bio kandidat bošnjačke S BiH, Sven Alkalaj, koji je, umjesto da zastupa interese BiH i slijedi usuglašene vanjskopolitičke smjernice Predsjedništva BiH mandat potrošio u promoviranju viđena BiH kroz vizuru svog stranačkog šefa Harisa Silajdžića, stranke iz RS smatraju da je sada red na njih da popune mjesto ministra vansjkih poslova, ali i poziciju ostalih, koju je u prošlom mandatu popunila Silajdžićeva stranka za BiH. U tome, principjelom zahtjevu, imaju podršku dva HDZ-a

Pokaže li se točnom informacija Slobodne Bosne pa Platformaši kandidiraju Raguža za mandatara, svjedočit ćemo nastavku novih podvala hegemonističke politike , čiju prepredenost najbolje ilustrira tobožnja začuđenost zamjenika predsjednika SDA Asima Sarajlića, kako oni više ne zna „kojeg bi Hrvata podržali." Već se može zamisliti buduća izjava čelnika Platformaša u stilu "evo predlažemo i čovjeka iz HDZ-a, pa ste vi protiv, pa šta više hoćete". Ragužev neprolazak kao eventualnog kandidata SDP-SDA, Platformaši bi iskoristili kao ključni dokaz da Čović i Dodik, "blokiraju i opstruiraju uspostavu državne vlasti". Računaju, kako bi se na taj trik mogao upecati i dio domaće javnosti i neki diplomati iz međunarodnre zajednice. Ništa, novo i ništa što već nismo vidjeli.

Ni Martin Raguž, niti bilo tko drugi, izvijesno je, međutim, bez obzira kakve nove igre priprema SDP i SDA, neće dobiti potporu zastupnika iz RS, niti zastupnika dva HDZ-a u Parlamentu BiH, ako ga kandidiraju te dvije stranke. Raguž bi, naime, u tom slučaju bio kandidat ili predstavnik bošnjačke, a ne hrvatske koalicije, na kojoj je ovaj put red da da mandatara za premijera BiH.

Budući je HDZ BiH u hrvatskom bloku, po izbornom rezultatu, jači partner od HDZ 1990. logično je da njihov kandidat bude kandidat "hrvatskog bloka" za premijera BiH. Logično je i da će HDZ BiH kandidirati osobu iz svojih redova, a ne iz druge, makar i parnerske stranke za premijera. Takvu logiku razumije i prihvaća i predsjednik „Devedesetke" Božo Ljubić. S obzirom da je HDZ BiH, na izborima dobio dvostruko više glasova hrvatskih birača od HDZ 1990. logika, također, nalaže da od tri hrvatske pozicije u Vijeću ministara BiH, ( Vijeće ministara koncipirano je tako da tri konstitutivna naroda imaju po tri pozicije, a jedna pozicija namjenjena je ostalima) HDZ BiH, pripadnu dvije, uključujući i premijersku, a "Devedesetki" jedna.

To što Raguž pokazuje ambicije da bude na čelu Vijeća ministara je legitimno, no nije realno očekivati da predsjednik HDZ BiH, koji presudno utječe na odluke vrha te stranke da primat njemu, a ne dužnosniku svoje stranke. Bez obzira na osobni odnos Čovića i Raguža. Raguževa ambicija temeljena je, pretpostaviti je, na njegovom vrlo dobrom izbornom rezultatu u kampanji za člana Predsjedništva BiH. Iako je mnogo uložio u kampanju, i dao joj snažan osobni pečat, ostvarujući znatno bolji rezultat od koalicije koja ga je kandidirala, pitanje je kakav bi rezultat ostvario da se kandidirao kao nezavistan kandidat.

Lojalnošću odlukama vrha svoje stranke, u čijem kreiranju i sam sudelujue, nakon što one budu donesene i odlukama koaliciji dva HDZ-a, Raguž može ojačati svoju poziciju i povjerenje puno više od isticanja „vlastitih kapaciteta". Ta lojalnost, politička zrelost i korektnost nalažu da umjesto zagovaranja da na čelo Vijeća ministara treba doći „jak čovjek" kojeg „podržava javnost", misleći na sebe, podrži kandidata hrvatskog bloka, ma tko on bio, kao što je to učinio ministar financija BiH i dopredsjednik HDZ BiH Dragan Vrankić. Iako svijestan da uživa veću podršku u javnosti od svoje stranačke kolegice Borjane Krišto, Vrankić je javno podržao Borjanu Krišto, kao kandidatkinju dva HDZ-a, odbijajući da ga drugi, umjesto i mimo njegove stranke i hrvatskog bloka nominiraju za mandatara. Time je samo ojačao, a ne oslabio, svoju poziciju i u vlastitoj stranci i u hrvatskoj javnosti. A zbog toga ga, vjerovati je, respektiraju i u drugim političkim stranakama. Da je šutio i time dozvolio da SDP i SDA , i njima bliski mediji manipuliraju njegovim imenom Vrankić bi sam sebe diskreditirao u svim budućim kombinacijama njegove stranke, ali i "hrvatskog bloka", za bilo koju dužnost. Podupirući kandidata svoje stranke i "hrvatskog bloka" za premijera BiH, Vrankić je, također, povećao, a ne oslabio izglede, da, ako Borjana ne prođe, on bude najizgledniji kandidat za dužnost mandatara ispred hrvatske koalicije

Raguž bi trebao slijediti Vrankićev primjer, ili primjer Nikole Špirića, koji je slično postupio kad se manipuliralo njegovim imenom i kao visoki dužnosnik dva HDZ-a, bez obzira što i on, verojatno uživa veću popularnost u javnosti od gospođe Krišto, podržati njezinu kandidaturu i time spriječiti namjere Platformaša da koristeći njegovo ime razbiju hrvatski blok. Raguž to još nije učinio i to mu se već zamjera u HDZ BiH, ali i u njegovoj stranci, pa i u hrvatskoj javnosti.. Ostaje vidjeti hoće li ga za mandatara kandidirati koalicija SDP i SDA, i hoće li on odbiti takvu kandidaturu. Ne učini li to sam sebe svrstat će na suprotnu stranu, i pogaziti svu ono što je do sada radio i zašto se zalagao. Vjerovati je kako je Ragužev politički racio snažniji od njegovih političkih ambicija da mu neće dozvoliti da bude žrtva nove SDP-ove podvale i da neće zagristi velikobošnjački mamac.