Mario Mikulić: Nova vizija Mladeži HDZ-a BiH

Mario Mikulić, mladež HDZ, Mladež HDZ BiH, Mario Mikulić, HDZ, Mario Mikulić, Mladež HDZ-a BiH, Politika, Mario Mikulić, Mladež HDZ-a BiH
Trebamo se okrenuti proaktivnim idejama i djelovanjima", istaknuo je u intervjuu za treci.ba Mario Mikulić, kandidat za predsjednika Mladeži HDZ-a BiH. Osim toga, razgovarali smo o trenutnom stanju, ciljevima, planovima, a ponajprije o novoj viziji Mladeži.

Kandidat ste za predsjednika Mladeži HDZ-a BiH, možete li nam reći razlog vaše kandidature i kako vidite Mladež u budućnosti?

Da, kandidirao sam se jer imam viziju kako Mladež HDZ-a BiH treba izgledati u budućim vremenima koja su pred nama. Nemamo vremena stajati u mjestu. Mladež HDZ-a BiH mora biti nositelj promjena u društvu, moramo biti spremni na sve izazove, biti jači i bolji. Prilagođavati se, mijenjati, raditi na sebi kako bismo mogli biti temelj promjena u BiH. Vrlo dobro znamo kakav je danas položaj mladih u BiH, ali još se moramo boriti za naš status i naša borba još traje i moramo ustrajati. Naša borba se danas temelji na znanju, upornosti, radu i predanosti. Moramo graditi modernu Mladež HDZ-a BiH, moramo ići u korak s vremenom i biti spremni pobijediti s vizijom. Idemo pokazati da smo bolji, brži i spremniji raditi za naše mlade, za Mladež HDZ-a BiH. Vizija mog vođenja Mladeži HDZ-a BiH bit će otvorenost i proaktivnost. Promjene je nužno učiniti u što skorijem roku i krenuti novim aktivnijim putem.

Gdje je danas mladež HDZ-a kada su u pitanju vrijednosti, a gdje je organizacijski?

Mladež HDZ-a BiH je najbrojnija mladež neke političke organizacije u Bosni i Hercegovini, što nam daje izuzetnu snagu. Što se tiče vrijednosti i organizacije, tu se može puno toga napraviti i promijeniti. Mladeži HDZ-a BiH punopravni je član Mladeži Europske pučke stranke (YEPP), no tu činjenicu ne smijemo prihvaćati kao dovoljnu. Ona nam je pokazatelj da imamo partnere od kojih moramo učiti na globalnoj razini, čuvajući naše temeljne vrijednosti ključne za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Smatram kako se u vremenu pred nama očekuje upravo od Mladeži HDZ-a BiH da bude predvodnik dobrih projekata i otvaranja boljih uvjeta za sve mlade u Bosni i Hercegovini.

Bili ste asistent zastupnice u Europskom parlamentu, koliko Vam je to značilo i što ste iz toga naučili?

Da, bio sam asistent zastupnice Željane Zovko u Europskom parlamentu koja je glas Hrvata Bosne i Hercegovine u srcu Europe. Cijela priča o mom angažmanu vezanom za Europski parlament počela je 2013. godine kada sam imenovan za regionalnog asistenta za Bosnu i Hercegovinu HDZ-ovih zastupnika u EU parlamentu. Bio sam poveznica zastupnika i Bosne i Hercegovine na način da sam svojim radom nastojao na što bolji način upoznati EU zastupnike s političkom situacijom u BiH, a isto tako povezati mlade ljude iz Bosne i Hercegovine s europskim načelima i vrijednostima. Cijeli taj rad i iskustvo naučili su me puno toga. Prije svega, koliko zajedništvo, otvorenost i komunikacija mogu napraviti pozitivnih promjena. Smatram da će mi to iskustvo biti na korist u nastavku karijere i života, a sve stečene vještine i kontakte želim staviti u službu Mladeži HDZ-a BIH.

Kako biste pozicionirali Mladež HDZ-a BiH u odnosu na druge mladeži u Europi, njegujete li iste vrijednosti?

Cijeli boravak u Europskom parlamentu i razgovor s kolegama mi je pomogao da stvorim sliku mladima u Europi, a iskustvo koje imam iz Mladeži HDZ-a BiH, kao član već 10 godina, dovoljno je da jasno vidimo koliko imamo još prostora za napredak i u kojem smjeru trebamo ići. Što se vrijednosti tiče, mislim da smo ih svijesni i tu nema prevelike razlike, osim u otvorenosti, tu moramo još jako puno raditi. Mladež HDZ-a BiH mora biti snažan motor puta Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i pokazati odgovornost prema mladima u društvu. Jedino nas nova, jasna vizija za budućnost može pozicionirati u Europi da budemo konkurentni i da napravimo pomak u odnosu na prošla vremena.

Istaknuli ste nekoliko puta novu viziju, o čemu je riječ i kakva bi po Vama trebala biti Mladež?

Novi koncept Mladeži HDZ-a BIH treba, može i mora puno više od ovoga do sada. Dva mandata Mladež je vođena sadašnjim putem i programom koji je iscrpio sve svoje mogućnosti. Smatram da je taj program zastario i da se trebamo okrenuti novim proaktivnim idejama i djelovanjima. Još uvijek ima letargije i nezainteresiranosti u Mladeži, što je svakako jedan od uzroka sve većeg odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine. Mladež nije samo polaganje vijenaca i humanitarne akcije. Naravno, to je lijepo, ali naša organizacija je ozbiljnija od toga i moramo biti aktivni i prepoznati u društvu. Mi moramo privlačiti mlade ljude u stranku, razbijati predrasude prema politici. Došlo je vrijeme da se stvori nova, puno zdravija atmosfera u Mladeži HDZ-a BiH. Na globalnoj razini, koju moramo osluškivati, osnivaju se nove akademije za mlade i obrazovane ljude, a bojim se da mi gubimo korak s vremenom, nemamo inicijativu. Smatram da Mladež HDZ-a BiH mora iskoristi obrazovane ljude na prostoru širom Bosne i Hercegovine, koristiti općinske organizacije, kako bi stvorila konkurentnost, otvorila novu dimenziju, okretanja prema Europskim fondovima kroz razne projekte.

Poznati ste i u akademskim krugovima, držali ste predavanja na Filozofskom fakultetu u Mostaru, je li i to dio nove vizije Mladeži?

Svakako da jest. Mladež se mora okrenuti obrazovanju i usavršavanju. Nužnost je da budemo generator poticanja mladih da možemo puno više učiniti za mlade u BiH. Svojim predavanjima na Filozofskom fakultetu želio sam podijeliti svoja iskustva s mladim studentima. Sve ono što sam naučio kroz svoje djelovanje i rad, dijelim s drugima. Takvim primjerom želim pokazati da je Mladež HDZ-a BiH otvorena za cijelo društvo i da ćemo se mi sami zalagati da potaknemo podizanje znanja na veću razinu.

treci.ba