FOTO/VIDEO  Marinko Čarvara: U Hrvatskoj kvoti nema mjesta za Lijanoviće i HSP

Dobar loš zao emisija, Mario Vrankić, Marinko Čavara

Kako je rekao na samom otvaranju emisije tema svih tema u BiH je rekonstrukcija Federalne vlade i Vijeća ministara, a u ime HDZ BiH glavni pregovarač oko tih tema bio je upravo današnji gost emisije koji je rekao: Više je nego očigledno da će doći do rekonstrukcija, a svatko onaj tko u to ne vjeruje slabo prati političku situaciju. Danas je 15. Mjeseci od kako je formirana vlast Platforme, a već pri njenom uspostavljanju bilo je jasno da ona nije održiva zbog samih koalicionih partnera koji nemaju ništa zajedničko.

Na pitanje kako popraviti položaj Hravat u BiH, Čarvara je kazao: Nužno je urediti ustav BiH kako bi se osigurala ravnopravnost. Mi smo svih ovih 15. Mjeseci dokazivali da je ovakvo stanje neodrživo, te da niko nema pravo da Hrvatima bira predstavnike. To je konačno shvatila i međunarodna zajednica koja je shvatila da treba doći do ovih najavljenih rekonstrukcija, ali prije svega nužne su i promjene Ustava da se ovakvo što više ne događa.

Kada će i kako doći do rekonstrukcije Federalne vlade Čarvara nije precizirao, ali je istakao: Bilo bi demokratski da Predsjednik i dopredsjednik Vlade daju ostavke jer nemaju potporu parlamentarne većine, a ukoliko to ne učine postoje načini da se to sprovede, i dodao: Rezultati izbora su neumoljivi. Dva HDZ su dobila veećinsku potporu Hrvata u BiH i dobit će kvotu od 5 mjesta u Federalnoj vladi koja pripadaju Hrvatima i u njima nema mjesta za Lijanoviće i HSP.

U emisiji je postavljeno anketno pitanje koje je glasilo:

Vjerujete li da će doći do rekonstrukcije Federalne vlade?

Rezultate ankete, kao i cijelu emisiju pogledajte pogledajte u našem video prilogu.

hercegovina.info