Ljubić: Sarajevo pati od beogradskog sindroma s početka 90-ih

Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, Božo Ljubić, Dragan Čović, HSP BIH, Božo Ljubić, vlast, Božo Ljubić, HDZ 1990, Božo Ljubić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, Ivo Sanader, Mladen Barišić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, BIH, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, sabor
...primjećuje sindrom političkog Beograda krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.  Vjeruje kako je uspostava vlasti u Federaciji BiH bez legitimnih hrvatskih predstavnika "pokazna vježba pojedinaca koji su opterećeni mesijanskim sindromom".

Tvrdi da će odluke Doma naroda FBiH koji zasjeda bez Hrvata biti nelegalne, nelegitimne i da one ne obavezuju nikoga.

- Ovo nas uvodi u najdublju političku krizu od rata naovamo. Toga bi trebali biti svjesni akteri ove krize i predstavnici međunarodne zajednice, kad već nisu svjesni SDP i SDA. Oni se ponašaju avanturistički i neodgovorno prema BiH. Potcjenjuju ozbiljnost situacije i hrvatsku odlučnost da zaštitimo svoje pravo na BiH i konstitutivnost. Uvjereni smo da na taj način branimo i jedino moguću BiH, zemlju tri ravnopravna naroda. Oni koji žele cijepati i praviti krnju FBiH moraju biti svjesni kakve su pogubne posljedice do sada donijeli slični projekti - kazao je Ljubić za "Avaz".

Čović u izjavi za "Avaz" poručio: Ovo je državni udar!

Dva HDZ-a pozvat će građane i institucije FBiH, posebno Hrvate, da ne priznaju zakone i odluke nelegitimne vlasti iz Sarajeva

Odluka SDP-a i SDA da sa svojim partnerima iz hrvatskog naroda naprave vlast u Federaciji BiH, a bez legitimnih hrvatskih stranaka, prema mišljenju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, jest najobičniji državni udar!

To je, kaže Čović, apsolutno krivično kažnjivo, pa očekuje žestoke reakcije državnih institucija.

- To je državni udar, rušenje ustavnog poretka dijela FBiH, odnosno BiH, a na državni udar treba djelovati država. Ako neće, onda u državi mogu biti dva do tri državna udara i onda smo u velikim problemima. Mene iznenađuje da pravnik Tihić govori kako treba poštivati Ustav i zakon, a već drugi put pokušava nelegitimno uspostaviti vlast. Bez legitimne volje nitko ne može napraviti vlast, pa makar to bili Lagumdžija ili Tihić - kazao je Čović za "Avaz", naglašavajući da onaj ko nije čuo poruke hrvatskog naroda ulazi u fazu iz koje neće znati izaći.

U ponedjeljak će biti održana sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a BiH, na kojoj će se donijeti odluke, kako se tvrdi, najbitnije u posljednjih deset godina.

Dva HDZ-a najvjerojatnije će narednog tjedna pozvati građane i sve institucije u FBiH, posebno na područjima gdje žive Hrvati, da naprave otklon od vlasti SDP-a i SDA u Sarajevu te ne priznaju bilo kakve odluke koje će oni donijeti.

To bi moglo izazvati ozbiljan kaos u FBiH, jer se neće priznavati ni zakoni, niti kadrovska rješenja. Posebno bi se mogao očekivati kaos u financijskom sektoru.