Ljubić razgovarao s ruskim veleposlanikom u BiH

Božo Ljubić
Ljubić je upoznao gosta sa stajalištima stranke o aktualnom stanju u Bosni i Hercegovini, koju je ocijenio kao najdublju političku krizu nakon rata.

Kriza u BiH nije od jučer, ali u ovom razdoblju kada je u Federaciji BiH formirana nelegalna i nelegitimna vlast i kada formiranje vlasti na razini BiH nije izgledno, posljedice ovakvog stanja postaju sve neizvjesnije, navodi se u priopćenju.

Sugovornici su se složili da se vlast ne može temeljiti na odlukama Visokog predstavnika nego da se proces uspostave vlasti u Federaciji BiH treba vratiti u okvire ustava i legitimne volje svakoga ustavnog naroda.

Kako se navodi u priopćenju, to isto vrijedi i za uspostavu vlasti na razini BiH, što znači uspostavu od političkih predstavnika većinske volje tri konstitutivna naroda koja uključuje i većinu iz oba entiteta.

U tom kontekstu prijedlog kako formirati Vijeće ministara, koji je došao od bošnjačkih lidera, a koji traži isti broj pozicija za stranke Platforme na jednoj strani i za predstavnike Republike Srpske i hrvatskog naroda zajedno ne može biti osnova za postizanje dogovora, ističe se u priopćenju.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o Hrvatskom narodnom saboru, pri čemu je Ljubić istaknuo kako je Sabor strateški odgovor na ustavu i stvarnu poziciju hrvatskog naroda u BiH i da ima dugoročnu ulogu u artikuliranju i zastupanju hrvatskih nacionalnih interesa u BiH, navodi se u priopćenju.

(Fena) gp