Ljubić: Potrebna što šira koalicija na državnom nivou

Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, Božo Ljubić, Dragan Čović, HSP BIH, Božo Ljubić, vlast, Božo Ljubić, HDZ 1990, Božo Ljubić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, Ivo Sanader, Mladen Barišić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, BIH, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, sabor
"Bilo bi dobro da ta koalicija ima što jači legitimitet u ime svakog konstitutivnog naroda, jer ako bi se uspostavila koalicija sa marginalnom većinom na nivu BiH, ona bi bila u stanju donositi zakone, ali ne bi mogla donijeti novi ustav", rekao je Ljubić u subotu uvečer za banjalučku TV.

Ako bi i ta koalicija imala marginalnu većinu u ime jednog naroda ili manji legitimitet, onaj ko bi ušao u vlast bio bi, kaže, tjeran od onoga ko bi ostao van na jednu readikalizaciju stavova, što bi moglo biti uzrokom blokada u procesu evropskih reformi.

Naglasio je i kako je njegova stranka, kao i njihov koalicijski partner HSP, spremna participirati u vlasti samo ako budu zadovoljena načela iz političke platforme koja se u prvom redu tiču reforme Ustava BiH, a koja će izjednačiti hrvatsku poziciju BiH u teritorijalnom i institucionalnom smislu te oko promjene Izbornog zakona BiH.

On ističe i kako predmet ustavne reforme treba biti cijela BiH, a ne samo jedan njen entitet.

Kada je u pitanju teritorijalna jednakost, on kaže da je to "svakako više od dvije federalne jedinice, među kojima će biti jedna ili više njih sa hrvatskom većinom".

Razni modaliteti su mogući, ali, kako kaže, sada neće govoriti o detaljima.

"U sitaciji kada imamo entitet sa srpskom i entitet sa bošnjačkom većinom, legitiman je zahtjev uspostavljanja takvog uređenja BiH koji će imati teritorijalnu jedinicu ili jedinice sa hrvatskom većinom", rekao je Ljubić za banjalučku Alternativnu televiziju.

U izmjenama Izbornog zakona BiH lider HDZ 1990 smatra da do promjene mora doći iz više razloga, a ne samo zato što su, kako je rekao, Hrvati i na ovim izborima "poniženi", jer nisu mogli utjecati na izbor svojih predstavnika na isti način kao druga dva naroda.

Ljubić podsjeća da je u Federaciji BiH "većinom bošnjačkih glasova" izabran Hrvat u Predsjedništvo BiH, a u RS-u srpskim glasovima u većini izabran "politički velikosrbin da predstavlja potpredsjednika RS-a iz hrvatskog naroda", misleći pri tome na Emila Vlajkija.

"Mi tu situaciju više nećemo dozvoliti", kategoričan je on, uz stav da su u tom pogledu sve hrvatske stranke jedinstvene.

(Fena)