Ljubić: OHR je zažmirio na Lagumdžijine poteze

Sve dok su SDA i SDP u projektu neustavne i nelegalne vlasti u Federaciji BiH, nema smisla s njima razgovarati o formiranju vlasti na razini Bosne i Hercegovine, kazao je predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić.

Zakonski okviri

Ipak, on ostavlja otvorenu mogućnost pregovora ako ove stranke počnu uvažavati odluku SIP-a. "Međutim, ako se oni povuku iz tog projekta i priznaju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH te budu spremni vratiti stvari u normalne zakonske okvire, onda će nam postati partneri za razgovore, jer nose većinski bošnjački legitimitet", naglasio je Ljubić u izjavi za medije. Najavio je da će, nakon sastanka sa strankama iz Republike Srpske, SNSD-om i SDS-om u Mostaru, sljedećeg tjedna biti održani sastanci sa strankama koje nose bošnjački izborni legitimitet, te dodao da je formiranje vlasti na razini BiH ugroženo neustavnim i nezakonitim radnjama u Parlamentu FBiH koje su učinjene pod vodstvom SDP-a i SDA. Stanje koje je u Federaciji BiH nastalo ponašanjem SDP-a i SDA, prema Ljubićevim riječima, produbljuje krizu u BiH.

Dva koncepta

"Proces koji se događao u proteklih mjesec dana možemo nazvati sukobom dva koncepta BiH, države tri konstitutivna naroda koju zastupamo mi, i koncepta dominacije većine nad manjinom koju zastupaju SDP i SDA", poručio je Ljubić nakon sastanka održanog u Mostaru. Kada je u pitanju (ne)reakcija međunarodne zajednice, Ljubić je kazao kako on ne zna je li predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija dobio zeleno svjetlo da radi to što radi, ali da je siguran da su mu zažmirili kad je prošao kroz crveno. "Odnos OHR-a prema situaciji u BiH ne možemo gledati samo preko njihovih predstavnika na terenu, moram reći da iz osobnih razgovora znam da značajan dio međunarodne zajednice dijeli zabrinutost zajedno s nama. S druge strane, postoje određeni centri moći koji smatraju da je lakše riješiti problem pružajući ruke jačem i to i čine", kazao je Ljubić. Pozitivnim je ocijenio i činjenicu da po prvi put u 20 godina RH ima jedinstven stav prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

izvor: večernji list