Ljubić: Nužna je nova teritorijalna organizacija BiH

Na upit kako gleda na proces uspostave Vijeća ministara, te je li moguće pomiriti suprotstavljene međustranačke stavove kada je o riječ o načinu uspostave državne vlasti, Ljubić kaže:

- Moguće je i nužno je. Međutim, traži od svih odgovornost na razini problema i političkog trenutka. Bosna i Hercegovina se nakon zadnjih izbora suočava s najdubljom političkom krizom od završetka rata. Neke političke paradigme i matrice su vrlo slične onima kojima smo svjedočili kasnih 80-ih i ranih 90-ih godina u predvečerje krvavog raspada bivše države. Neki ljudi s kojima razgovaram ističu i sličan osjećaj.

Produbljivanje konflikta

Moguće je i nužno je pomiriti različite stavove. Međutim, traži od svih međusobno poštovanje i uvažavanje. Neophodno je da se međusobno priznamo, da priznamo i realnost i na toj osnovi gradimo tražimo rješenja.

Kada naposljetku i dobijemo novo Vijeće ministara, hoće li uopće biti moguće provesti potrebne reforme kako bi BiH napokon postala funkcionalna država?

- Moguće je samo pod uvjetom da postoji zajednički motiv, interes i cilj da država postane funkcionalna. Ne vidim razloga pa čak niti stajališta koja bi bila u opreci s ovim ciljem. Ono što nas priječi da postignemo konsenzus su različita gledišta kako do istog cilja. Ono što nas priječi do konsenzusa su realna ili pretpostavljena tendencija za dominacijom, realni ili iracionalni strah od dominacije. Istina oslobađa. Istina je da u Bosni i Hercegovini žive tri ustavna naroda. Svako stajalište koje iznose legitimni politički predstavnici jednog naroda je legitimno, bez obzira na to koliko bilo u opreci sa stajalištima drugog ili trećeg. Kao takvo ono mora biti s dužnim uvažavanjem raspravljeno kao put do dogovora koji će različita stajališta učiniti kompatibilnim i po mogućnosti komplementarnima. Svaki pokušaj nametanja vodi nas ka produbljivanju konflikta. Nažalost, toga smo svjedoci od razine županije pa sve do državne-kazao je Ljubić za sarajevsko oslobođenje.