Ljubić nakon sastanka s Lagumdžijom: Spreman sam sazvati novi sastanak šestorke

Božo Ljubić
...ukoliko se kroz bilateralne susrete koje je započeo u utorak s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom postigne napredak oko uspostave novog vijeća ministara koje nije ustrojeno više od godinu dana nakon izbora.

"Da bismo krenuli dalje, potrebni su nam izravni susreti kako bismo uspostavili komunikaciju, pa ako hoćete i vratiti povjerenje između stranaka", rekao je Ljubić za medije u Mostaru nakon susreta s čelnikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Ljubić je dodao da je spreman sazvati novi susret stranačkih čelnika samo ukoliko se dobije prethodno jamstvo da bi dogovor bio ovjeren na sastanku. Po Ljubićevim riječima, sastanak bi sazvao u uredu u državnom parlamentu BiH ukoliko se u sljedećim danima postigne napredak među sugovornicima. Priznao je da i dalje najveći problem predstavljaju pogledi na vlast u Federaciji BiH, odnosno odnosi većinskih bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka.

I upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) pozvao je šestoricu stranačkih čelnika "da ispune obvezu prema građanima i postignu dogovor o uspostavi vijeća ministara".

Glavni prijepor je oko toga kako popuniti hrvatske pozicije u vijeću ministara.

I dok će srpske pozicije u vijeću ministara isključivo podijeliti SNSD i SDS, a bošnjačke SDP i SDA, "problem" su hrvatske pozicije od kojih najmanje jednu traže većinske bošnjačke stranke SDP i SDA naspram zahtjeva dva HDZ-a da ih oni predlože. U tome ih podržavaju srpske stranke.

(Hina)