LJUBIĆ:Dva HDZ-a su jedine hrvatske stranke, koje su u stanju artikulirati interese bh Hrvata

Božo Ljubić, HDZ 1990, HDZ BiH, Božo Ljubić, Dragan Čović, HSP BIH, Božo Ljubić, vlast, Božo Ljubić, HDZ 1990, Božo Ljubić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, Ivo Sanader, Mladen Barišić, Božo Ljubić, vlast, BIH, Božo Ljubić, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, BIH, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, sabor
Prema njegovim riječima, buduće uređenje BiH mora dobiti suglasnost sva tri naroda i ne može se graditi na propalim butmirskim ili travanjskim paketima ustavnih promjena.

"To je protekla voda. Travanjski paket je prošlost, butmirski paket je također prošlost", rekao je Ljubić i dodao da je u ovom momentu najvažnije konstituirati funkcionalnu, legitimnu i zakonitu vlast u BiH.

NN: Kako komentirate da je SDP odgodio konstituiranje vlasti u FBiH bez dva HDZ-a?

LJUBIĆ: Dobro je što su odustali od ovih pokušaja da se formira vlast na način kako su to planirali sazivanjem neustavnog Doma naroda jer takva vlast bi bila ne samo neustavna, nego i nefunkcionalna temeljem činjenice da će dva HDZ-a imati - ja se nadam - dvije trećine mandata u Domu FBiH i većinu koja određuje kvorum u Domu naroda države. Prema tome, ova suspenzija najavljene sjednice u četvrtak je otvorila šansu da se dođe do dogovora u vezi s funkcionalnom vlasti. Naravno, to je bilo naše traženje od početka, ali nije nikakva tajna da su određenu ulogu odigrali i međunarodni čimbenici. I mi se nadamo da ćemo i uz njihovu medijaciju u ovih tjedan dana doći do dogovora.

NN: Mislite li da je međunarodni faktor bio presudan?

LJUBIĆ: Presudna je bila odlučnost stranaka koje nose hrvatski izborni legitimitet da ne priznaju ovako uspostavljenu vlast i presudno je bilo da ona ne bi mogla ni funkcionirati jer se ne bi mogle uspostaviti ni institucije na ustavan način.

NN: Nudi li vam još SDP da im se priključite bez HDZ BiH?

LJUBIĆ: SDP-u su bili poželjni različiti partneri pa su uistinu jedno vrijeme nudili HDZ1990 da se sam uključi u vlast bez HDZ BiH, da bi u jednom momentu, da li iz taktičkih razloga, nudili HDZ BiH da se uključi bez nas. Međutim, mi nismo nikad ozbiljno razmatrali te opcije jer smatramo da je u ovom momentu bilo koja vlast koja bi bila uspostavljena bez većinskog izbornog legitimiteta hrvatskog naroda, ali želim reći i bez izbornog legitimiteta bilo kojeg naroda, udar na samu suštinu BiH.

NN: Kako komentirate stav SNSD-a da neće praviti sa SDP-om nelegalnu vlast ako se ne uvaži konstitutivnost svih naroda?

LJUBIĆ: To je principijelan stav i takav stav treba da imaju svi odgovorni čimbenici u BiH jer BiH ne može funkcionirati ni dugoročno opstati ako nije država tri ravnopravna i konstitutivna naroda, a ogleda se u prvom redu poštivanjem izborne volje i izbornog legitimiteta sva tri naroda.

NN: SDS i SNSD odbijaju bilo kakvu izmjenu Dejtonskog sporazuma i diranje RS. Poznato je da ćete s tim stankama biti u vlasti, a imate drugačiju viziju BiH od njih. Je li na pomolu nova kriza vlasti u budućnosti?

LJUBIĆ: Naši partneri su svi oni koji žele BiH izgrađivati kao zemlju tri ravnopravna i konstitutivna naroda u okviru EU. Naravno, mi ćemo vrlo brzo doći do faze kada ćemo morati provesti ustavnu reformu i temeljem presude Suda u Strasbourg i temeljem potreba BiH. U tom segmentu insistiramo da se pozicija hrvatskog naroda izjednači s pozicijom druga dva naroda i kada je u pitanju mogućnost izbora legitimnih predstavnika i kada je u pitanju odlučivanje u institucijama sustava. Bilo koje rješenje koje će doći sutra - da bi bilo održivo pa i provedivo - mora dobiti podršku legitimnih predstavnika sva tri naroda i ne smije biti na štetu bilo kojeg naroda. Za mene je to najbitnija činjenica i svi koji razmišljaju tako naši su partneri. Ako se budemo držali ovih načela, vjerujem da ćemo brzo doći do rješenja.

NN: Nije li Hrvatima više nuđeno u odbijenom travanjskom paketu nego što su im danas predstavnici iz RS spremni ponuditi?

LJUBIĆ: I u travanjskom paketu i u butmirskom ima gradivnog materijala koji se može iskoristiti. Nijedan u cjelini za nas nije bio prihvatljiv. Ne bih se sad ni o jednom ni o drugom paušalno određivao ni pozitivno ni negativno. Budući projekt ustavne reforme mora biti projekt per se, dakle za sebe, i u njemu će sudjelovati legitimni predstavnici.

NN: Da, ali Milorad Dodik, lider SNSD-a, javno kaže da danas nije spreman dati onolike ustupke koje je ponudio u tom travanjskom paketu...

LJUBIĆ: Da se mi međusobno razjasnimo u vezi s tim, jer se vrlo malo zna koji je suštinski problem HDZ 1990 bio s travanjskim paketom. Tamo se reducirala uloga Doma naroda BiH. S druge strane, način izbora je podrazumijevao da se formira iz ad hoc kluba u Zastupničkom domu. Realno je bilo da velike srpske i bošnjačke stranke sa "svojim Hrvatima" formiraju Dom naroda. Naše nepristajanje na njega nije kolidiralo s nekim drugim rješenjima koja su tamo nuđena, kao na primjer indirektan izbor članova Predsjedništva. Ali, to je protekla voda. Travanjski paket je prošlost, butmirski paket je također prošlost. Ali, kažem, i u jednom i u drugom ima gradivnog materijala.

NN: Hoće li se u budućnosti dva HDZ-a ipak ujediniti?

LJUBIĆ: Činjenica je da smo pokazali u ovom vremenu da možemo zajedno uspješno artikulirati nacionalne interese, a da ne budemo jedno. Ovu temu to čini irelevantnom. Dvije stranke Hrvata koje su jedine u stanju artikulirati državotvorne i nacionalne interese Hrvata jesu HDZ 1990 i HDZ BiH i trenutno se pokazalo da je dobro da su to dvije stranke. Kakvi će biti odnosi, to ostavljam budućnosti, ali u ovom momentu manje nego ikada ima potrebe razmišljati o tim opcijama.

NN: Ali bez zajedničkog i koordiniranog rada ne biste uspjeli, zar ne?

LJUBIĆ: Naravno. To samo potvrđuje što sam upravo rekao. U ovom momentu se pokazalo da je čak i dobro što su to bile dvije stranke koje su svaka na svoj način doprinijele da se ovo hrvatsko pitanje u BiH prvi put nametne na pravi način i da dobije podršku druga dva naroda u BiH, mada nažalost još ne svih, i da se ovo pitanje internacionalizira i da prvi put nakon 20 godina imamo i kod oporbe i vlasti u Hrvatskoj jedan konsenzus u vezi s hrvatskim pitanjem u BiH.

NN: Je li jedno od rješenja nekakvo grupiranje hrvatskih županija?

LJUBIĆ: U svakom slučaju nova logičnija i pravičnija teritorijalna organizacija je pitanje budućnosti. U ovom momentu nije vrijeme niti je ovaj intervju trenutak kada treba govoriti o modalitetima teritorijalne organizacije BiH. U ovom momentu je najvažnija stvar da se napravi funkcionalna, legitimna i zakonita vlast na razini FBiH i države, a onda s njima treba tražiti rješenja.