Lijanovići napuštaju Valter-Wolf koaliciju

Nezadovoljstvo „Boljitka" je navodno nastalo zbog toga što stranke potpisnice platforme odstupaju od programskih načela platforme na kojoj je i zasnovana koalicija SDA, SDP-a, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak.

Ipak, SDA, SDP HSP BiH te Narodna stranka Radom za boljitak na današnjem će sastanku u Sarajevu konačno razriješiti međusobne odnose koji su zapali u krizu.
Argumenti za izlazak iz koalicije koje navode naši izvori bliski „Boljitku" odnose se na činjenice da se program koalicije četiriju stranaka na kraju sveo na klasičnu borbu za svaku fotelju, pri čemu su na površnu isplivali kadrovi koji se ne uklapaju u programska načela Narodne stranke Radom za boljitak.

„Stoga umjesto da se nastavi borba za funkcionalniju državu, zaštitu domaće proizvodnje, oporezivanje luksuza, socijalne programe te druge stvari, odnosi su počeli poprimati obrise klasične borbe za fotelje, naveo je naš sugovornik blizak vrhu „Boljitka".

Narušeni odnosi

Do narušenih odnosa došlo je i dijelom zbog priče o sudjelovanju dvaju HDZ-ova u vlasti, a dijelom i zbog sukoba koji je nastao oko određenih pozicija. Naši izvori potvrdili su nam kako je na dosadašnjim razgovorima četvorke nastao zastoj zbog činjenice da su Ministarstvo financija željeli i HSP, ali i „Boljitak".
Naime, HSP BiH već odavno računa na čelno mjesto u Ministarstvu financija, za koje su bili spremni predložiti i dosadašnjeg ministra financija u Hercegbosanskoj županiji Antu Kajinu. „Boljitak zbog ranijih planova nije zadovoljan ovakvim pristupom, ali niti mogućnošću da se mjesto federalnog dopremijera odvoji od mjesta ministra financija, na što su do sada više puta upozoravali na sastancima četvorke.

Kadrovska rješenja

Istodobno, potpredsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković potvrdio je za Dnevni list kako će se na današnjem sastanku četvorke sagledati svi elementi rada koalicije, a pogotovo u svjetlu kadrovskih rješenja u budućoj Vladi te s posebnim osvrtom na rezultate dogovora u OHR-u. No, Lijanović nije demantirao mogućnost izlaska iz koalicije ukoliko bude spornih stvari, kazavši samo kako se nada da do toga neće doći, jer su četiri stranke već nekoliko mjeseci imale korektnu suradnju. Istodobno, nada se kako će u četvrtak doći do izbora predsjednika i dopredsjednika Federacije te početka procesa izbora Federalne Vlade, ali sve će biti malo jasnije tek nakon današnjeg sastanka četvorke u Sarajevu.

Vjeruju u dogovor

Međutim, iz HSP-a smatraju kako će danas na sastanku stvari riješiti u pozitivnom smjeru, a dopredsjednik Glavnog stana HSP-a Stanko Primorac u izjavi za Dnevni list kaže kako je bilo određenih zahtjeva Lijanovića za određenim pozicijama, no ne vjeruje da će sve završiti njihovim izlaskom.

„Treba razgovarati, danas je sastanak lidera četvorke u 11 sati na kojem će se raspraviti ova tematika, ali mislim da neće biti većih problema", naglasio je Primorac. S druge strane, predsjednik Glavnog odbora SDP-a Svetozar Pudarić nije želio komentirati neslužbene najave o Lijanovićevom izlasku iz koalicije, kazavši kako treba sačekati rezultate današnjeg okupljanja.