Lijanović: Radikalnim metodama ćemo uspostaviti vlast

...u Širokom Brijegu i Grudama, u općinskim vijećima HSP i NSRzB imaju većinu u odnosu na oba HDZ-a, kazao je na početku intervjua za "Dnevni avaz" Jerko Ivanković Lijanović, dopredsjednik NSRzB-a.

Lijanović kaže da je nedopustivo da oni koji su izgubili izbore, posebno HDZ BiH, opstruiraju implementaciju federalne vlasti. Zbog toga iz ove stranke najavljuju da će, ako do kraja veljače ne bude formirana vlast, radikalnim metodama braniti interese i volju "500.000 birača stranaka potpisnica platforme".

Upitan koje su to radikalne mjere koje će poduzeti ako vlast ne bude formirana do kraja mjeseca Lijanović kaže:

- Vidimo u zemljama poput Tunisa da su oni koji nisu izgubili izbore zbog nezadovoljstva građana i loše ekonomske situacija morali otići sa svojih funkcija. Zbog toga mi smatramo da je i putem prosvjeda, ako se blokada nastavi, sasvim legitimno da se traži odlazak iz vlasti onih koji su praktično gubitnici izbora. A u kantonima gdje imaju većinu mi im ne sporimo da formiraju vlast. Na razini države nemaju pravo blokrati proces, jer su izgubili izbore.

Hoće li NSRzB biti incijator prosvijeda?

- Smatramo da je ekonomska situacija u BiH toliko teška da to čak neće trebati ni organizirati. To će se samo dogoditi ako se proces blokade nastavi. Imamo evidentnu situaciju da se već treba pripremati za vraćanje kredita koji su dobiveni od MMF-a. Oni iduće godine prispijevaju na naplatu. Vrijeme prolazi i građani imaju pravo na promjene koje su izglasali.

Kako komentirate najavu hrvatskih udruženja da će organizirati peticiju "Stop majorizaciji Hrvata u BiH"? Iz udruga, između ostalog, zahtijevaju da u vlast uđu hrvatske stranke koje je narod izabrao.

- Smatramo da je peticija za obustavu majorizacije Hrvata podrška i nama da rješavamo pitanja Hrvata u BiH, a što ne bi značilo da je to podrška i HDZ-ovima, jer oni ovom opstrukcijom stvaraju političku krizu, što je najveća šteta za Hrvate. Ovo što HDZ radi je na najveću štetu Hrvata, koji će se odlučiti iseliti u Hrvatsku i napustiti prostore BiH.

Smatrate li da je moguće napraviti vlast u FBiH bez dva HDZ-a?

- Evidentno je da potpisnice platofrmoe imaju većine u oba doma Parlamenta. Imamo po jednu trećinu od sva tri naroda u Domu naroda, što je ustavni i zakonski kapacitet da se vlast formira u FBiH. U ove četiri županije ne sporimo HDZ-ovu pobjedu.

Što se tiče izbornih rezultata, situacija je vrlo jasna. Matematika je egzaktna. U BiH imamo više od 400.000 Hrvata s pravom glasa. Na ove izbore izašlo je više od 50 posto glasača, tako da je oko 230.000 Hrvata glasalo. HDZ BiH je dobio 108.000 glasova u koaliciji sa SNSD-om. Bez SNSD-a to je ispod 100.000 glasova. To znači da je oko 130.000 Hrvata glasalo protiv politike HDZ-a BiH. Također, glas za koaliciju u kojoj su bili HDZ 1990 i HSP, bio je glas izričito protiv HDZ-a BiH.

SDA, jedna od potpisnica platforme, smatra da HDZ-ovi trebaju biti u vlasti.

- Očito je da ta dugoročna koalicija SDA i HDZ-a BiH i sada dolazi do izražaja, te bi SDA rado vidjela HDZ BiH u toj koaliciji. Mi nemamo ništa protiv ako prihvaćaju platformu koju smo mi potpisali. Potpisnici platforme nisu razgovarali o podjeli funkcija. Tek kada se formira Dom naroda, onda ćemo razgovarati o tome. HDZ BiH ima mogućnost da se pridruži platformi, kazao je Jerko Lijanović za Dnevni avaz.