Lijanović: Od Tadića sam zatražio promjenu nelojalnog odnosa prema poljoprivredi BiH

Jerko Ivanković Lijanović, NS radom za boljitak

...većoj pomoći u procesu našeg korištenja predpristupnih fondova kako bi poljoprivreda i u Bosni i Hercegovina mogla preživjeti nelojalnu konkurenciju koju sada ima iz susjednih zemalja i iz zemalja EU", rekao je Jerko Ivanković Lijanović nakon Konferencije ministara poljoprivrede zemalja članica Srednjoeuropske inicijative koja je završena sinoć u Beogradu.

Konferencija je okupila predstavnike 18 zemalja članica te Inicijative, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, a razmatrana su pitanja vezana za poljoprivredu u regiji uz poseban osvrt na temu male poljoprivrede i globalizacije.

Prilikom nastavka radnoga posjeta Srbiji, ministar Ivanković Lijanović je između ostalog prisustvovao i svečanosti otvorenja 78. međunarodnoga poljoprivrednoga sajma u Novom Sadu na kojemu je upriličen sastanak Borisa Tadića predsjednika Srbije sa svim prisutnim ministrima - sudionicima pomenute Konferencije.

„Na sastanku sa srbijanskim predsjednikom Tadićem otvoreno sam ukazao da su politički predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka u proteklom razdoblju radili na vlastitu štetu, odnosno na štetu domaće poljoprivrede i naših proizvođača, a u korist Hrvatske, Srbije i Turske, pri tomu nanijevši ogromnu štetu bh. proizvođačima, a spomenutim zemljama i nisu puno pomogli. Zatražio sam razumijevanje od predsjednika Tadića, te od hrvatskoga kolege Petra Čobankovića, za izmjenu ovakvoga pristupa i načina rada, te očekujem njihovu pomoć u smislu oporavka bh. poljoprivrede od posljedica protekle politike",  izjavio je ministar Ivanković Lijanović.

Federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivanković Lijanović, nakon jučerašnjega radnoga sastanka sa srbijanskim kolegom Duškom Petrovićem, a tijekom boravka u Novom Sadu i Beogradu, održao je i bilateralne susrete s ministrom poljoprivrede Slovenije Dejanom Židanom, te s ministrom poljoprivrede Iraka Ezzulddinom A. Aldolom, koji je iskazao spremnost za otvaranjem iračkoga tržišta za poljoprivredne proizvode iz BiH, te za razvijanje daljnje suradnje. Radni posjet Srbiji i sudjelovanje na Konferenciji ministara poljoprivrede CEI-a Ivanković-Lijanović ocijenio je iznimno značajnima, posebice u smislu unapređenja postojeće suradnje i razmjene iskustava iz oblasti poljoprivrede, koja mogu biti korisna i primjenjiva i kod nas.

„Efikasna ekonomska politika i restrukturiranje sektora poljoprivrede s ciljem osiguranja konkurentnosti u proizvodnji, preradi i trgovini, te osiguranje snažne proračunske potpore domaćoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji, a naročito izvozno orijentiranim proizvodima, temeljni su strateški ciljevi budućega razvoja poljoprivrede u FBiH. Također, naše strateško opredjeljenje jest i priprema sektora za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju i integriranje BiH u europsko tržište", naglasio je, uz ostalo, federalni dopremijer i ministar Ivanković Lijanović.

Dodao je i kako je u skoroj budućnosti potrebno otkloniti sve prepreke, a posebno donijeti nedostajuće zakonske propise na razini države koji će poljoprivredi i prehrambenoj industriji omogućiti konkurentnost na tržištu EU-a i otvoriti put za globalizaciju, te korištenju sredstava predpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj.