Lasić: Platforma SDP-a ima smisla ako se u vlast uključe i dva HDZ-a

iz koje se želi istisnuti većinska potpora hrvatskog naroda izražena na posljednjim izborima prema dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini o čemu svjedoči golemi broj reagiranja posljednjih dana.

Legaliziranje nepravde

No, iako je platforma sveobuhvatna i govori o principima o uspostavi vlasti, ne uključuje mehanizme za zaštitu narodnih prava u reformi Ustava što primjećuje i sveučilišni profesor dr. Božo Žepić.

- Što se tiče ustavnih promjena, taj je dokument ništa drugo do travanjski paket koji afirmira propale ideje i projekte koji su odbačeni. Jednostavno palijativnim rješenjima se ne mogu rješavati tako krupne stvari, rekao je prof. Žepić. Prema njegovu mišljenju, ovaj je dokument protivan Kreševskoj deklaraciji koju je potpisalo šest stranaka.

- Nastoji se legalizirati dvoentitetsku podjelu zemlje što je suprotno Kreševskoj deklaraciji u kojoj stoji da je za Hrvate prihvatljiva država koja ne podrazumijeva opstanak sadašnjeg stanja. Na ovaj bi način s rješenjima koja se predlažu za vijeke vjekova legalizirala dvoentitetska struktura zemlje, navodi Žepić.

Širok dokument

Prof. dr. Mile Lasić sa Sveučilišta u Mostaru misli pak nešto drukčije ističući da se radi ‘o iznimno dobro pogođenom dokumentu' objašnjavajući da ima kapacitet za veliku koaliciju. Profesorski je bio slobodan dati ocjenu četvorku za potencijal okupljanja velike koalicije oko dokumenta koji treba u značajnoj mjeri doraditi, no istaknuo je kako zaslužuje čistu jedinicu budući da ga se nastoji nametnuti i istodobno isključiti legitimne predstavnike Hrvata u BiH.

- Ne smije biti isključen nitko od pobjednika izbora a u nacionalno složenoj zemlji koja je podijeljena ne smije biti izbačen niti jedan od HDZ-ova, SDP-a, SDA nego je nužna koncentracijska vlast oko ovog projekta, rekao je prof. Lasić za Večernjak.