Lasić: Od HSP-ovog zahtjeva nema ništa

Denis Lasić, Vlada HNŽ

Denis Lasić, kandidat HDZ-a za mandatara nove županijske Vlade i domaćin današnjeg sastanka, kaže da zahtjev HSP-a nije uopće ozbiljan.

Dogovor na višim razinama

Prema Lasićevim informacijama sa sastanka 'platformaša' održanom u srijedu u HSP-u, predstavnici SDP-a i SDA su upoznali ostale stranke kako je međustranački dogovor dvaju HDZ-ova, SDA i SDP-a čvrst i da idu u formiranje vlasti.
- Rekli su im da je to dogovor i da županijski odbori SDA i SDP-a nisu adresa gdje se to može promijeniti, i da je stranački dogovor čvrst, tako da od zahtjeva i inzistiranja HSP-a na jednom ministarstvu nema ništa i idemo u formiranje vlasti, izjavio je Lasić.
Od današnjeg sastanka Lasić ima velika očekivanja i vjeruje kako će precizirati rukovodstvo Skupštine i dogovoriti točan datum održavanja sjednice, na kojoj će to biti i službeno izabrano, i čak određen mandatar. 

- Nadam se kako ćemo čak uspjeti dogovoriti i još neke stvari, pa čak možda i pripremiti budući saziv Vlade, rekao je Lasić. Kandidat za mandatara u HNŽ-u dalje navodi kako je postalo jasno da stvari o formiranju vlasti u SBŽ-u vjerojatno neće ići baš poželjnom dinamikom, pa u HNŽ-u žele napraviti prvi iskorak.
- Želimo biti pokazatelj da se vlast može uspostaviti i brzo zaživjeti, dodao je Lasić.

SDA se nada prvim koracima

I iz SDA se nadaju kako bi na današnjoj sjednici mogli biti napravljeni prvi koraci k formiranju vlasti.
Ramiz Jelovac, zastupnik SDA u Skupštini, i kandidat za novog predsjednika zakonodavne vlasti HNŽ-a, rekao nam je da je najvažnije što su pregovori krenuli.
- Mislim da bi se danas moglo dogovoriti bar rukovodstvo Skupštine. A sad, hoće li bit nešto više, nemam pojma, komentirao je Jelovac.

Zahtjev HSP-a za jednim ministarstvom u HNŽ-u Jelovac je shvatio kao obavijest.
- Taj zahtjev smo prihvatili u opuštajućoj atmosferi. No, mi, županijski odbori nismo prava adresa za to. Na višim razinama se dogovorilo tko će ići u vlast, tako da ne znam što će biti s njima, naveo je Jelovac. 

Dnevni list podsjeća kako je HSP tražio da 'platforma' u cijelom kapacitetu uđe u izvršnu vlast HNŽ-a, tako da dobije jedno hrvatsko ministarstvo, koje bi pripalo 'pravašima', što su obrazložili činjenicom da ova stranka ima najveći broj hrvatskih glasova osvojenih unutar 'platforme'.

I 'devedesetka' ispada iz igre?


Kako neslužbeno doznaje Dnevni list, predstavnici 'platforme' tijekom jučerašnjeg dana su održali sastanak u Sarajevu na kojem je bilo riječi o HNŽ-u. Na sastanku su HSP i 'Boljitak' tražili od SDA i SDP-a da dobiju jedan resor u HNŽ-u. 

Kako je za dnevni list potvrdio sugovornik s tog sastanka, rečeno im je da zahtjev neće proći, jer se HDZ oštro protivi njihovu ulasku u vlast. Navodno je postignuto kompromisno rješenje pa će se tražiti od HDZ-a BiH da ni HDZ 1990. ne ide u vlast. Pristane li HDZ na taj 'deal', vlast u HNŽ-u bi formirale tri stranke bez ikakvih problema, samo bi 'devedesetka' ispala iz svih kombinacija.

Piše: Dalibor Drlje / Dnevni list