Lasić: HNŽ čeka Središnju Bosnu

Vijeće ministara, Denis Lasić, HNŽ, Denis Lasić, HDZ BiH, Vlada HNŽ, Denis Lasić, Denis Lasić, Vlada HNŽ
"I dalje čekamo tijek pregovora u Središnjoj Bosni i najvjerojatnije sljedećeg tjedna krećemo u realizaciju dogovora u HNŽ-u. Realno je da postignemo dogovor u ove dvije županije i da dobijemo nove vlade prije formiranja Vijeća ministara BiH", kazao je Lasić u telefonskoj izjavi za Fenu.

Sredinom prošlog mjeseca iz stranačkih krugova uključenih u pregovore o formiranju nove vladajuće većine u HNŽ-u u javnost su odaslane informacije da je sve spremno za formiranje nove vlade, no, u posljednji trenutak, stranke okupljene oko projekta Hrvatskog narodnog sabora BiH - HDZ BiH i HDZ 1990 - zauzele su stav da se pitanje nove vlasti u HNŽ-u i ŽSB-u moraju rješavati u paketu.

Podsjećamo, u svibnju ove godine u Županiji Središnja Bosna SDP BiH i SDA formirale su županijsku vladu bez predstavnika stranaka s hrvatskim predznakom HDZ-a BiH, HDZ-a 1990 i HSS-NHI-ja, a Ured visokog predstavnika (OHR) kasnije je osporio legalnost te vlade te je ona rasformirana.

Još je nejasno kako će ministarske fotelje biti podijeljene u Središnjoj Bosni, dok će, po svemu sudeći, u HNŽ-u tri ministarstva i mjesto predsjednika županijske vlade pripasti HDZ-u BiH, po tri ministarstva SDP-u BiH i SDA, te dva ministarstva HDZ-u 1990.