Lagumdžija: Spremni smo formirati vlasti sa dva HDZ-a, SNSD-om i SDS-om

On je dodao da su potpisnici platforme spremni da uđu u formiranje vlasti i sa dva HDZ-a i SDS-om, "samo ako bi to bila široka koalicija spremna da odgovorno uđe u ustavne promjene i napravi konkretnu podjelu odgovornosti uz odgovarajuću participaciju međunarodne zajednice" - priopćeno je iz SDP-a BiH.

Lagumdžija je u odvojenim susretima sa Bocanom Harčenkom i ambasadorom SAD u BiH Patrickom Moonom istakao da je potrebno što prije napraviti koaliciju na nivou BiH na jasnom programu i podijeliti odgovornosti.

On smatra da cilj buduće vladajuće koalicije na nivou BiH treba da bude da kraj njenog mandata 2014. godine obilježi kraj  ratova u Europi ulaskom BiH u NATO i započeti proces pregovora za članstvo u EU.

Lagumdžija je istakao da bi prvi koraci nove vlasti na tom putu bili suglasnost o popisu stanovništva, zakoni o državnoj pomoći i vojnoj imovini.

On je rekao da BiH u naredne četiri godine "mora da u svoj ustav ugradi mehanizme arbitraže, koje danas jedino posjeduje OHR", i da primijeni odluku Sejdić-Finci na svim nivoima gdje je ona primjenjiva.

dnevniavaz.ba