Lagumdžija: SDP je zadovoljan rezultatima izbora

SDP, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, izbori, koalicija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Željko Komšić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, MMF, Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić političar, SDP BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sarajevo, SDP BIH, Turska, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, stjepan kljujić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Živko Budimir, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Brčko, Slavo Kukić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Valentin Inzko, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, međunarodna zajednica, BIH, Zlatko Lagumdžija, Vijeće ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, kongres, Zlatko Lagumdžija, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Bošnjaci, Senad Avdić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Vuk Jeremić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Sejdić i Finci, Zlatko Lagumdžija, Vjekoslav Bevanda, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, branitelj, Koordinacija braniteljskih u
Lagumdžija je naveo da su SDP-u pripala načelnička mjesta u općinama Centar Sarajevo, Kalesija, Tuzla, Doboj-jug, Gračanica, Živinice, Gradačac, Srebrenik, Bosanska Krupa, Ključ i Trnovo.

- Istina, izgubili smo načelnička mjesta u Bihaću, Novom Gradu, Varešu i Kaknju i ja čestitam svim novoizabranim načelnicima i pozivam ih da zajedno s općinskim vijećima počnu raditi već danas, kazao je Lagumdžija.

Kada su u pitanju općinska vijeća, SDP je povećao broj vijećnika u svim sredinama.

- Ono što nas posebno raduje je da smo dobili vijećnike u općinskim vijećima u kojima ih do sada nismo imali poput Gruda, Čapljine, Kreševa, Stoca, Neuma, Prozora itd., rekao je Lagumdžija.

Predsjednik SDP-a je čestitao svim novoizabranim načelnicima i članovima općinskih vijeća te zahvalio građanima na izlasku na izbore.

- SDP je zadovoljan ovim rezultatima jer smo povećali broj načelnika, vijećnika, ali i broj glasova. Ilustracije radi, mi smo 2008. imali 120.000 glasova manje od SDA, ali će sada taj rezultat biti neuporedivo veći u korist SDP-a, zaključio je Lagumdžija.

TIHIĆ: SDA OSVOJILA NAJVIŠE NAČELNIČKIH I VIJEĆNIČKIH POZICIJA

"SDA je ponovo najjača politička stranka u BiH. Osvojila je najviše načelničkih pozicija, najviše glasova i najviše vijećnika u BiH", rekao je na prvoj post-izbornoj konferenciji za novinare predsjednik te stranke Sulejman Tihić.

Posebno je naglasio da je SDA osvojila na ovim izborima načelničke mandate u nekim općinama u kojima ih do sada nije imala, kao što su sarajevska općina Novi Grad, te Bihać, Vareš i druge.

"Građani su kaznili neodgovornost i bahatost politike izbornih pobjednika iz 2010. godine, Socijaldemokratske partije BiH. Kaznili su i nečasne namjere i parole Saveza za bolju budućnost BiH. SDA nije mijenjala svoju realnu politiku, nismo se služili nacionalističkom retorikom", kazao je Tihić i izrazio zahvalnost biračima, članovima i simpatizerima te aktivistima Stranke demokratske akcije.

Prema njegovim riječima izborna pobjeda ne znači kraj rada Stranke demokratske akcije koja mora opravdati povjerenje građana, te deblokirati državu i ubrzati njen euroatlantski put i založiti se u borbi protiv korupcije i kriminala.

Prema izjavama šefa Izbornog stožera SDA Sanjina Halimovića, SDA je osvojila načelničke mandate u općini Novi grad Sarajevo, Kaknju, Zenici, Olovu, Sanskom Mostu, Jajcu, Varešu, Visokom, Vogošći, Bihaću, Vitezu kao i u općini Vukosavlje u Republici Srpskoj.

Nezavisni kandidat Ćamil Duraković vodi u izbornoj trci za načelnika općine Srebrenica, kazali su novinarima Sanjin Halimović i predsjednik SDA Sulejman Tihić, dok je za općinu Bratunac, za razliku od prvih nezvaničnih informacija, još neizvjesno ko je pobijedio za načelničku poziciju.

RADONČIĆ: SBB IMA NAČELNIKE U DVIJE OPĆINE

Radončić je zahvalio građanima BiH koji su obavili svoju građansku dužnost glasajući na izborima, a istakao je i da se stranka na čijem je čelu nakon samo dvije i po godine postojanja profilirala kao treća najjača politička opcija u Federaciji BiH.

Čestitao je i izbornim pobjednicima, naglašavajući da je u tom smislu između više od sto političkih subjekata, koalicija i nezavisnih kandidata izborni pobjednik s razlogom Stranka demokratske akcije (SDA), te da se i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH može pohvaliti rezultatima jer je osvojila više načelničkih mandata nego ranije.

- SBB je osvojio dva načelnička mandata i jednoga u Srebrenici. Ponosimo se time da se naša ideja o nebojkotovanju izbora u Srebrenici pokazala tačnom i da smo tamo dobili zajedničkog kandidata, kazao je Radončić.

Radončić je novinarima kazao i da je SBB postigla spektakularni rezultat po drugi put u dvije posljednje godine, dodajući da će SBB imati vijećnike u više od 50 općinskiih vijeća u kojima će imati i klubove što je "ogromna snaga koju ćemo znati konstruktivno iskoriti i staviti ih u funkciju načelnicima da što bolje rade svoj posao".

Podsjetio je da SBBBiH ima mnogo razloga za slavlje, jer su neke stranke potpuno politički nestale kao što je Stranka za BiH, a i neke male stranke su nestale, dok se SBB snažno pozicionirala kao treća najjača politička stranka u Federaciji BiH.

Na pitanje da li je rekonstrukcija kantonalne vlade u Sarajevu rezultirala ovakvim rezultatima, Radončić je izrazio stav da to nije uticalo rezultate, ali da će se još vršiti analiza zašto su rezultati SBB-a ovakvi.

Fena