Lagumdžija od Čovića navodno tražio da mu ponudi tri kandidata za premijera, a da on odabere jednog!?

HDZ 1990, HDZ BiH, SDP BIH, SNSD, Dragan Čović, HDZ BiH, HDZ 1990, Božo Ljubić, HDZ BiH, platforma, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, Vijeće ministara, Dragan Čović, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, SDA BIH, HDZ BiH, HDZ 1990, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija, HDZ BiH, SDP, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Vijeće ministara BiH, dogovor, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Dragan Čović, SDP BIH, HDZ BiH, suradnja, Dragan Čović, Zlatko Lagumdžija
...Predsjedništvu BiH predložena dva kandidata u ime ovog stranačkog bloka, pišu Nezavisne novine.

Kako doznaje banjalučki list od članova stranaka potpisnica platforme, nije slučajno što iz SDA ovih dana najavljuju da neće podržati Borjanu Krišto iz HDZ BiH, dok istovremeno Zlatko Lagumdžija, lider njihove partnerske stranke SDP, vodi intenzivne razgovore s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH.

Tijekom nekoliko susreta Čovića i Lagumdžije službeno je objelodanjen prijedlog SDP-a da HDZ predloži tri kandidata za mandatara, a da o izboru jednog odluči SDP BiH, navode Nezavisne novine. Na isti način bi bilo dogovoreno i jedno od dva ministarska mjesta koje pripada Hrvatima, pa bi HDZ odabrao jednog od tri kandidata za ministra koje će ponuditi stranke potpisnice Platforme (SDP, SDA, NS Radom za boljitak i HSP BiH). Kako saznaju Nezavisne novine, na listi ministara iz reda Hrvata nikako se ne bi mogao neći predstavnik HSP BiH jer, osim što to zahtijevaju dva HDZ-a, njihov kandidat je neprihvatljiv strankama iz RS, koje ne žele nikako surađivati s ovom partijom, a posebno ne u Vijeću ministara BiH.

Predstavnici stranaka danas nisu bili raspoloženi da govore javno o ovim kombinacijama, ali nisu pretjerani optimisti da će Čović i Lagumdžija, koji su se prema neslužbenim infomacijama sastali i danas, postići dogovor u kratkom roku. Čović je, ipak, optimista, pa u medijima najavljuje da bi dogovor mogli postići sljedećeg tjedna.

Nije loše što ima bilateralnih susreta stranačkih lidera, ali će sve biti riješeno na multilateralnom sastanku, rekao Ljubić

Nakon što podršku nije dobio Slavo Kukić, mandatar kojeg su predložili "platformaši", a Predsjednišvo BiH ga imenovalo većinom glasova, očekuje se ime novog mandatara. Prema Zakonu o Vijeću ministara, Predsjedništvo BiH ima rok od osam dana da predloži novog mandatara, a taj rok ističe danas, jer je Kukićevo imenovanje odbijeno u Zastupničkom domu 14. srpnja. Iz Predsjedništva BiH pozvali su stranke da dogovore parlamentarnu većinu, pa da tek tada predlože kandidata za mandatara Vijećaa ministara.

Stranke su suglasne samo u jednom - da mandatar treba biti Hrvat, dok još nema suglasnosti hoće li to biti netko iz HDZ BiH, kojeg podržava HDZ 1990, ali i stranke iz RS.

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu, izjavio je da je politički dogovor veoma važan kako bi Predsjedništvo BIH predložilo kandidata koji će dobiti punu podršku i u parlamentu.

Asim Sarajlić, zamjenik predsjednika SDA, kazao je ranije da oni ne prihvaćaju Borjanu Krišto za mandatara, ali nisu protiv da to bude kandidat HDZ BiH.