Lagumdžija: Koalicija otvorena za HDZ1990 i Božu Ljubića

Zlatko Lagumdžija, Božo Ljubić, SDP BIH, HDZ 1990, HDZ BiH, HSP BIH
...političke stranke, ali prije svega za HDZ 1990 i njenog predsjednika Božu Ljubića. "Ovaj dokument otvoren je za njih iz jednog jedinog razloga, jer onaj stupanj suglasnosti koji smo postigli prilikom razgovora s HDZ-om 1990 uveden je u ovaj dokument", rekao je Lagumdžija novinarima.

On očekuje da bi Ljubić mogao biti "prirodni činitelj ovog dokumenta", jer skoro sve ono što sadrži programski dokument HDZ-a 1990, nalazi se i u SDP-ovoj platformi.

Lider SDP-a ponovio je da su osnovni nesporazumi s HDZ-om BiH i njenim predsjednikom Draganom Čovićem nije samo pitanje rotacije pri imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH koju SDP ne prihvaća, već Čovićev stav da, kako je rekao, to mora biti Hrvat iz HDZ-a.

"Pitanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije pitanje rotacije, jer na kraju krajeva čemu izbori, ako netko tko je dobio tri puta manje glasova od nas može pretendirati na to mjesto", rekao je Lagumdžija i dodao da će Vijeća ministara BiH preuzeti obvezu da u narednih šest mjeseci napravi ustavne reforme.

Prema njegovim riječima, do prvog paketa ustavnih reforma trebalo bi doći prije formiranja Vijeća ministara i onda ga formirati, tako što će u njemu sjediti ljudi koji imaju "ustavni kapacitet".

Govoreći zašto je SDP-ova platforma ponuđena SDA, HSP-u i Narodnoj stranci "Radom za boljitak", Lagumdžija je rekao da ove četiri političke stranke imaju kapacitet da konstruiraju vlast u najvećem broju županija i na razini FBiH.

Lagumdžija je dodao da bi u vlasti trebale biti političke stranke koje su izabrali građani BiH, vodeći računa o etničkoj strukturi zemlje.

On je istakao da se u ponuđenom dokumentu govori šta treba čininiti u BiH u oblasti ustavnih reformi, europskih integracija, ekonomije i socijalnih reformi.


Podsjetimo, predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić ranije je izjavio kako njegova stranka želi sudjelovati u vlasti, ali samo kao dio „većinskog hrvatskog izbornog legitimiteta

Srna