Lagumdžija i Komšić žele istjerati oba HDZ-a iz vlasti

Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, SDP BIH, HDZ 1990, HDZ BiH, SDP BIH, kazaz, Željko Komšić, BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, 1.svibanj, SDP BIH, Senad Avdić, SDP BIH, Emir Suljagić, SDP, Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić, europa, Tito, antifašizam, komunizam
Kako doznaje Dnevni list, predsjednik SDA Sulejman Tihić je u biti, uz neke sitne nijanse, zadovoljan odnosnom SDP-ovaca prema njegovoj stranci i strateškim zamislima o stvaranju širega partnerstva za formiranje vlasti na svim razinama, međutim, nije se mogao načuditi i jednostavno je ostao zatečen Lagumdžijinim iracionalnim ponašanjem, prevrtljivošću i nekim njegovim promišljanjima o "velikoj koaliciji za veliki posao".
Razumljivo je što se prvi čovjek "socijaldemokrata" panično želi iščupati iz kandža više nego očiglednoga bošnjačkoga bloka pa odbacuje matematiku 2+2+2, no, njegova nedosljednost prelazi sve granice i ukazuje na vrlo opasan, zavjerenički odnos prema samo jednome konstitutivnome narodu iz kojega potječe i jedan dio njegove stranačke populacije.

Hrvatska ministarstva

Naime, pouzdani izvor Dnevnoga lista svjedoči kako je Zlatko Lagumdžija u jednom trenutku najizravnije zatražio od svoga kolege iz SDA da se pod svaku cijenu pokuša pronaći formula i da se, ako je ikako moguće, izbace oba HDZ-a iz bilo kakve opcije formiranja entitetske i državne vlasti.
Sulejman Tihić, navodno, nije mogao otrpjeti na izrečene zahtjeve i odmah je uzvratio kako je to nezamislivo, nemoguće i nepošteno. Nakon toga je lider SDP-a malo popustio pa predložio da se svakako odstrani "protubosanski" i "protudržavni" HDZ BiH na čelu s Draganom Čovićem i da se eventualno dadne šansa HDZ-u 1990. pod vodstvom Bože Ljubića te da se parlamentarna većina podeblja s HSP-om BiH i Narodnom strankom Radom za boljitak, kako bi se pokrile hrvatske pozicije i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, tvrdi naš izvor.
Tihić je upozorio Lagumdžiju kako i SDP i SDA zagovaraju širu koaliciju koja će imati parlamentarni kapacitet i poduprijeti ustavne promjene i podsjetio ga da i Čović i Ljubić to zagovaraju te da je onda besmisleno i politički nezrelo izbacivati dva HDZ-a iz tog partnerstva.
Ipak, Lagumdžija je ostao uporan i tvrdoglav u svojim namjerama uništavanja hrvatskoga utjecaja te je otvoreno poručio kako će u državnom Vijeću ministara zatražiti ultimativno barem jednu poziciju za SDP od tri ministarstva koja pripadaju Hrvatima.
Ranije smo pisali kako najozbiljnije računa na Ministarstvo obrane i da je njegov favorit Stjepan Pocrnja, sadašnji pomoćnik ministra. Ako se zna da je Željko Komšić vrhovni zapovjednik tzv. hrvatske komponente u Oružanim snagama BiH, onda bi SDP u cijelosti preuzeo nadzor nad tim dijelom obrambenoga sektora.

Nikšić za federalnog premijera

Zanimljivo je razmišljanje Lagumdžije i o formiranju federalne Vlade. I u tom dijelu se patološki zalaže za izbacivanje Čovićevoga HDZ-a BiH iz bilo kakve opcije partnerstva i navodno, kad već mora, nema ništa protiv ulaska Ljubićevih kadrova u Vladu Federacije. Tihić je izrazio oprez i bojazan da bi Hrvati opet osjetili ugroženost te je predložio, ako bi se zaigralo na tu kartu, da se podrži mandatar za federalnu Vladu iz HDZ-a 1990. kako se ne bi protumačilo da je "devedesetka" prihvaćena kao partner samo pro forme radi.
Lagumdžija je zavrtio glavom, a sa stolice je navodno u svom stilu skočio Željko Komšić teatralnom "borbenom" gestom rekavši: "Dobro, pa što ih se više bojite. Treba ih eliminirati sve jer nema napretka za ovu zemlju dok nacionalisti drže pozicije i ucjenjuju sve ostale."
Inače, kandidat SDP-a za predsjednika Vlade Federacije je, gotovo sigurno, Nermin Nikšić. Sada je jasno zbog čega Lagumdžija oteže s pozivom Draganu Čoviću na konzultacije iako mu se ovaj praktički svakodnevno 'nudi'. Lider HDZ-a BiH je nedavno otvoreno priznao nepodnošljivost između njega i Lagumdžije i to je kratko prokomentirao riječima: "Znam ja jako dobro da se mene Lagumdžija boji i ne želi me kao partnera u vlasti. On ima itekako razloga za taj strah, jer mu ne odgovara što se ja zalažem za reforme i što volim ovu zemlju iz koje nisam htio otići niti onda kada su me neki tjerali i htjeli osuditi." Možda to i nije baš sve tako kako reče Čović, moguće je da su to zamršenije stvari, no čudno je u svemu da se Lagumdžija vrlo malo bavi mogućim partnerima iz RS-a.

Preuzimanje samo FBiH

I dok Tihić trezveno promišlja kako je nemoguće zaobići lidere SNSD-a i SDS-a, Milorada Dodika i Mladena Bosića, nije se zgorega podsjetiti čuvene i skandalozne teze lidera SDP-a, izrečene pred brojnim i zatečenim televizijskim auditorijem u funkciji lidera pobjedničke stranke. Parafraziramo: "Ako ne mognemo postići partnerstvo i konsenzus o ustavnim promjenama s elitama iz RS-a, onda ćemo od Federacije praviti Zapadnu Njemačku." Stoga se s razlogom postavlja pitanje, ostvaruje li Lagumdžija pakleni plan preuzimanja samo jednoga entiteta i cementira li on dvoentitetsko uređenje BiH? Ako ovako nastavi sijati iluzije i lutati u svojim stavovima, Lagumdžijina stranačka "sijela" će se razvući, a vlasti neće biti niti "do Uskrsa". Njegove ambicije su nerealne, a zamisli neostvarive sve dok je u ovoj zemlji Daytonski ustav na snazi s dvoentitetskim uređenjem države. Čovjek iz udobnih sarajevskih salona nikako to dokučiti.

Piše: D. Stešević