Krišto: I Ustav i pravo i pravda su u Inzkovim rukama

...u svih pet ministarstava u kojima je bilo problema s primopredajom, te naglasili kako nisu izvršili primopredaju dužnosti već su svoje mandate stavili na raspolaganje Visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku.

Potvrdili su to ministri Damir Ljubić, Vjekoslav Bevanda i Nevenko Herceg te dodali kako sada čekaju odgovor OHR-a.

- Nijedan od hrvatskih ministara nije izvršio primopredaju dužnosti, već smo mi svoje mandate stavili na raspolaganje visokom predstavniku. Normalno da neću ni ja ni bilo tko od hrvatskih ministara izvršiti primopredaju dužnosti, kazao je bivši ministar financija FBiH Vjekoslav Bevanda.

Visoki predstavnik je derogirao zakone BiH i mi smo svoje mandate dali njemu na raspolaganje i sada od njega očekujemo barem odgovor na to što smo mu uputili pismenim putem-ocijenio je Bevanda.

Damir Ljubić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva F BiH kazao je kako je primopredaju je izvršila Vladina komisija, koju je kakao je kazao, "formirala nelegalna vlada".

Borjana Krišto, predsjednica FiH na Političkoj akademiji HDZ-a BiH održala predavanje o aktualnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH. Tom je prigodom kazala kako su u ovom trenutku i zakon, i Ustav i pravo i pravda u rukama visokog predstavnika.

- Osjećam se kao predsjednica Federacije BiH jer u nalogu piše dok visoki predstavnik ne odluči drukčije. Trenutno ne vrijede nikakve druge odluke dok visoki predstavnik ne kaže drukčije - rekla je Krišto te također ustvrdila kako se BiH nalazi u jednom pravnom kaosu, ali da postoje institucije sustava koje bi trebale kazati svoj stav o tome.

Na upit o tome je li za HDZ BiH novo uspostavljena vlast legalna, Krišto je kazala kako ovdje nije riječ o stranci ili pojedincu već da je u pitanju cjelokupan sustav BiH.

- Nalozima visokog predstavnika, ako ih pozorno iščitate vidjet ćete kako su sve institucije sustava dovedene u pitanje", kazala je Krišto ističući kako je i čitav demokratski sustav doveden u pitanje.

Sada se, navodi Krišto, postavlja pitanje imamo li trenutno Zastupnički dom jer njemu je mandate verificirao SIP.

Miroslav Landeka

slobodna dalmacija