Kovačević: Dodik za godinu uradio više nego Ivanić u kompletnoj karijeri

Milorad Dodik

 Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik definitivno je učinio mnogo više za godinu dana u Predsjedništvu BiH nego što je Mladen Ivanić u svojoj kompletnoj i sada već završenoj političkoj karijeri, rekao je glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević.

"Ivanić pribjegava jednoj vrsti napada kako bismo nekako zaboravili to kako je nedavno bio predavač na Političkoj akademiji SDA, gdje je, ulizujući se valjda njima, nadajući se da će ga ponovo izabrati za svog malog partnera, govorio kako je on taj koji je prenio sve značajne nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH i kako je najzaslužniji za izgradnju države BiH", rekao je Kovačević Srni, komentirajući današnju izjavu Ivanića da Dodik nije uradio ništa u dosadašnjem dijelu svog mandata u Sarajevu.

Ovdje se, kaže Kovačević, ne radi o nečemu što mi izmišljamo, već se radi o video-prilogu koji svako od građana može pogledti na društvenoj mrežu "youtube" i koji je objavila i SDA.

"Kada su u pitanju rezultati, moram kazati da se mi ne možemo izboriti sa njihovim rezultatima. Dakle, to je apsolutno smiješno. Mi bismo voljeli da su oni ostvarili bilo kakve rezultate i da su građani Srpske imali bilo kakvu korist od toga što su oni bili u Savjetu ministara, ali nažalost, to se nije desilo. Jedino što se desilo je da su oni nanosili štetu ugledu, prvenstveno međunarodnom ugledu Republike Srpske", naveo je Kovačević.

On je naveo da je (ministar vanjskih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu) Igor Crnadak bio jedan od predvodnika lažne međunarodne kampanje u kojoj se u svim svjetskim medijima govorilo o tome da Republika Srpska navodno formira neke paravojne formacije i da će da izazove ratne sukobe.

"Dakle, oni su plasirali takve laži s razlogom ne bi li nekako izazvali međunarodnu intervenciju i ne bi li nekako kroz tu međunarodnu intervenciju došlo od smjene vlasti, jer su svjesni da na izborima i kod građana Srpske nemaju apsolutno nikakve šanse", rekao je Kovačević.

On je naveo da se njihov rezultat i njihova politika možda najbolje ogleda kroz izborni rezultat Ivanića, koji je doživio najubjedljiviji poraz u povijesti izbora Srpske.

"Kada je u pitanju njihova priča o NATO-u, moram kazati da je nekada u Srpskoj postojao konsenzus svih političkih stranaka da je potrebno da Srpska i BiH idu ka članstvu u NATO i da su se u skladu sa tim konsenzusom, za koji su glasovale sve političke stranke u Srpskoj, ponašali predstavnici Republike Srpske na nivou BiH iz SNSD-a", rekao je Kovačević.

On ističe da je kasnije došlo do promjene stava u Srpskoj, te da je u Narodnoj skupštini usvojena rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti Srpske, što je moralo da bude obaveza za sve predstavnike Republike Srpske na nivou BiH.

"Nažalost, Ivanić je par mjeseci poslije usvojio Strategiju vanjske politike BiH u kojoj je jasno naznačeno da je MAP, dakle, put prema članstvu u NATO dio kompromisa u BiH", rekao je Kovačević.

On je naveo da je to bila notorna laž i rigidno ignoriranje volje građana Srpske iskazano u njenoj najznačajnijoj zakonodavnoj instituciji - Narodnoj skupštini.

"Ono što SNSD pokušava i ono što je jedina namjera SNSD-a u slijedećem razdoblju je da pokušamo zaustaviti štetu koju su oni nanijeli Srpskoj, da pokušamo vratiti sve ono što su oni prenijeli na nivo BiH o čemu Ivanić govori na Političkoj akademiji SDA", rekao je Kovačević.