KOS-ov dokument koji Perkoviću ubija svaku nadu

Zdravko Mustač, europski uhidbeni nalog, UDBA, Josip Perković, Zdravko Mustač, slučaj Đureković, Zastara nakon 25 godina, Državno odvjetništvo, Josip Perković, Zdravko Mustač, UDBA, Vrhovni sud, Županijski sud u Varaždinu., slučaj Đureković, ubojstvo emigranta, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Ministarstvo pravosuđa, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, Krunoslav Prates, UDBA, udbaši, slučaj Perković, Zdravko Mustač, slučaj Đureković, udbaši, UDBA, slučaj Đureković, UDBA, suđenje, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Stjepan Đurković , UDBA, udbaši, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, pripremao Đurekovićevo ubojstvo, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču
Perkovića bi trebali diskreditirati kroz štampu, jer on je najopasniji, a slobodno djeluje. Za njega imate u saveznom SUP-u sve gdje je učestvovao u likvidacijama emigranata. On je direktno učestvovao u pripremi likvidacije Djurekovića.

PERKOVIĆEV suradnik je dao njemu ključeve u Belgiji, tu smo on (PERKOVIĆ) i ja išli u Belgiju po ključeve od štamparije, odnosno od stana gdje je ubijen Djureković. A te ključeve je jedino imao KRUNOSLAV PRATES koji je vodio štampariju. PERKOVIĆ i (ŠPALJ) je preuzeo pepeo - urnu - Artukovića, ne znam od koga, ali najvjerojatnije u krematoriju i prosuo negdje po nekim močvarama. To je sigurno da je prosuo, jer je imao takav zadatak. Treba sada PERKOVIĆA s tim tući.'

Upravo to se navodi u KOS-ovo dokumentu iz 1991. kojega je svojim nadređenima poslao Branko Traživuk, nekadašnji suradnik Josipa Perkovića iz Odjela za emigraciju Službe državne sigurnosti. Dokument je pisan u situaciji kada je bivši šef Udbe Josip Perković prešao na hrvatsku stranu, čime je očito razočarao svoje kolege i suradnike iz te službe koji su svrstali uz Srbiju i Jugoslaviju, odnosno agresivnu Miloševićevu politiku. Stoga je Perkovića trebalo kazniti, a kazna bi se trebala sastojati u diskreditaciji koju Branko Traživuk predlaže nadređenima.

Ovaj dokument jedan je od ključnih dokaza koji je prošloga tjedna sudu u Munchenu predao svjedok Bože Vukušić, hrvatski publicist i nekadašnji pripadnik hrvatske emigracije. Dokument potvrđuje da je optuženi Josip Perković zaista preuzeo ključ garaže u kojoj je kasnije likvidiran Stjepan Đureković. Inače, autor zabilješke Branko Traživuk je istu tvrdnju o preuzimanju ključa iznio i u intervjuu beogradskoj Dugi 1992. godine.

Uz pravomoćnu presudu protiv Krunoslava Pratesa, u kojoj je taj bivši tajni doušnik Udbe priznao da je predao ključ garaže J. Perkoviću, ovaj KOS-ov dokument je drugi ključan dokaz koji će, možda, ubiti sve nade Josipa Perkovića da bi na ovome suđenju mogao biti oslobođen. Naravno, tu su i drugi dokazi koji će obrane žrtava prezentirati u nastavku procesa na kojemu se sudi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, bivšim šefovima Udbe.

Izvor: Hrvatski tjednik/hkv.hr