KONGRESMEN PERRY Želimo pomoći BiH, ali ne želimo bacati novac u rupu bez dna

kongresmen, scott perry, BIH, Amerika

Kongresmen Scott Perry izjavio je da su Sjedinjene Američke Države spremne pomoći Bosni i Hercegovinu u borbi protiv korupcije u pravosuđu, ali da nisu spremne bacati novac 'u rupu bez dna'.

Perry, koji je u BiH služio kao helikopterski pilot Armije SDA-a, u razgovoru za Glas Amerike izrazio je zabrinutost zbog stupnja političke kontrole pravosuđa u BiH čiji sistem je osmislila i financirala američka vlada te kazao da žele biti sigurni da je svaki peni potrošen mudro.

- Zaista nisam upoznat sa cifrom od stotina milijuna dolara kada je u pitanju pravosudni sustav. Prema mojim saznanjima potrošili smo deset miliona dolara u pokušajima, tokom prethodnih pet godina, da podržimo uspostavljanje zapadnog stila pravosudnog sustava koji je nezavisan i oslobođen od korupcije - kazao je Perry.

Također je dodao da su pokušali pomoći bh. narodu da uspostavi vlastiti sustav koji će odgovarati njihovim potrebama, ali i koji će poštovati principe borbe protiv korupcije i nezavisnost.

- Program je tekao svojim tijekom. Na žalost, ne izgleda kao da je ispunio ciljeve, ali smo u velikoj mjeri zavisili od bh. vlade da uradi više po tom pitanju - istaknuo je.

Na pitanje da li bi možda želio biti bosanski političar, Perry je kazao da ne vjeruje da bi mogao funkcionirati u takvim okolnostima.

- Morate imati moralne vrijednosti da radite ono što je dobro, i ponavljam, da budete u službi naroda - naglasio je.

Kongresmen Scott Perry također je kazao da nema osobnog vozača, da vozi svoje auto koje je prešlo oko 434.000 km te da ne prima naknadu za odvojeni život.