Konačna odluka oko izručenja Vinka Sindičića idući tjedan

vinko sindičić
Sudac Istražnog suda u Madridu, Ismael Moreno u ponedjeljak je nadopunio rješenje o izručenju bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe Vinka Sindičića Hrvatskoj, čime je ponovio svoje ranije stajalište da nema prepreke za predaju 73-godišnjaka riječkom državnom odvjetništvu koje ga sumnjiči za lažno svjedočenje na suđenju agentima UDBA-e u Münchenu.

Sindičićev odvjetnik Juan-Manuel García Gallardo do subote ima rok za žalbu, a ako ona stigne konačna odluka mogla bi biti poznata u srijedu idući tjedan, rekao je Hini izvor iz istražnog suda.

Sindičić je uhićen na temelju međunarodne tjeralice 9. studenog u gradu Burgosu na sjeveru Španjolske, a konačna odluka o njegovoj predaji zakonski mora biti donesena do 9. siječnja 2016.

Sudac Moreno već je presudio da ga se izruči, no Sindičićev odvjetnik je uložio žalbu pa je slučaj završio na višoj instanci istražnog suda.

"Ako se Sindičićev odvjetnik ne bude žalio, bit će izručen Hrvatskoj. Stigne li žalba, konačna odluka bi mogla biti poznata iduću srijedu", rekao je izvor.

Vinko Sindičić se 34 dana nalazi u istražnom zatvoru udaljenom 42 kilometra od Madrida gdje čeka odluku o izručenju.

Hrvatska od 2013. sudjeluje u postupcima predaje građana unutar Europske unije na što se obvezala članstvom u EU.

Sindičić je bio svjedok na suđenju suradniku UDBA-e Krunoslavu Pratesu, osuđenom 2008. u Münchenu na doživotni zatvor zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. kod Münchena.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo tvrdi da je lažnim svjedočenjem Sindičić ugrozio njegovog klijenta Josipa Perkovića, optuženog za organizaciju likvidacije.

Na zahtjev državnog odvjetništva u Rijeci međunarodna tjeralica raspisana je u veljači 2014.. a Sindičić je uhićen 20 mjeseci kasnije u Burgosu.

Hina