Komšić ponovo javnosti baca prašinu u oči

Što se tiče broja veleposlanik Hrvata, ima ih točno onoliko koliko je to dogovorio gospodin Čović, kasnije gospodin Jović, s tadašnjim kolegama u Predsjedništvu BiH, gospodom Tihićem i Paravcem. I ovo Predsjedništvo kao i Predsjedništvo u ranijem sazivu držalo se tog dogovora, odnosno potpisanog sporazuma ove gospode - izjavio je Komšić za sarajevski Dnevni avaz.

Precizirao je, pak, da ima jedan manje velkeposlanik Hrvat kao i po jedan Bošnjak i Srbin, jer je Predsjedništvo BiH u ranijem sazivu odlučilo da svaki član Predsjedništva odvoji po jedno veleposlaničko mjesto za pripadnike ostalih ili nacionalnih manjina, što je i učinjeno.

- Otprilike, postotak veleposlanik koji pripadaju konstitutivnim narodima u BiH je uravnotežen s rezultatima popisa iz 1991. godine, s tim što Hrvata veleposlanik ima nešto malo više od postotka koji odgovara popisu, a Bošnjaka nešto malo manje - kazao je Komšić.

Veleposlanike BiH, Hrvate po nacionalnosti, imenuje Predsjedništvo BiH na prijedlog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, koji je na tu dužnost izabran bošnjačkim glasovima. Pri izboru kadrova koji će popuniti veleposlanička mjesta koja pripadaju Hrvatima, bošnjački predstavnik Željko Komšić pri tom predlaže ili članove SDP-a i Hrvate, bliski politici SDP-a, koja je majorizirala Hrvate u Predsjedništvu BiH i u Federaciji BiH.

Nitko, dakle, ne osporava, kako to nastoji imputirati Komšić da Hrvata nema na veleposlaničkim pozicijama. Sporno je što ih je imenovao član Predsjedništva BiH, koji nije predstavnik Hrvata, već Bošnjaka u Predsjedništvu BiH.

Dnevnik.ba